NOS NieuwsAangepast

Zwaardere straffen voor criminele jongeren

Jongeren tussen de 15 en 23 die de fout in gaan, moeten rekening houden met zwaardere straffen. Nu krijgen ze een taakstraf of hooguit twee jaar cel. Maar als het aan staatssecretaris Teeven ligt, kunnen ze voortaan strenger gestraft worden. Hij heeft plannen uitgewerkt voor een speciaal strafrecht voor adolescenten tussen de 15 en 23.

Voor een zwaar zeden- of geweldsmisdrijf kunnen jongeren dan vier jaar cel krijgen, in plaats van twee. Daarnaast moet de rechter ook de mogelijkheid gaan krijgen om jongeren tbs op te leggen, als ze na hun jeugd-tbs nog een gevaar blijken te vormen. Teeven wil ook dat er slimmer en efficiënter gestraft gaat worden. Zo wil hij vaker elektronisch toezicht inzetten en meer interventies in een gezin.

De rechter moet ook de mogelijkheid krijgen om jongeren terug naar school te sturen. Als ze niet meewerken, kunnen ze een time-out krijgen, in een jeugdinrichting.

Leeftijdsgrenzen

Door de leeftijdsgrenzen los te laten, moet het mogelijk zijn om meer rekening te houden met de ontwikkeling van de jongere, de ernst van het feit en de omstandigheden rond het criminele gedrag.

Teeven gaat de plannen vandaag presenteren. Hij wil dat de straffen voor jongeren en volwassenen beter op elkaar gaan aansluiten.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl