NOS NieuwsAangepast

Een armband in drie minuten: 3D-printen is de toekomst

De hele maand juni is het Eddy the Eagle Museum neergestreken in het Magna Plaza winkelcentrum in Amsterdam. In een open atelier laten filmmakers, theatermakers, muzikanten, koks en ontwerpers zien hoe hun werkproces in elkaar steekt en wat ze maken.

In één ruimte zit Joris van Tubergen in de eerste 3D-printshop van Nederland. Met een 3D-printer kun je al je digitale ontwerpen omzetten in een driedimensionaal product. "Mensen kunnen mijn basisontwerpen van bijvoorbeeld een armband of een vaas als uitgangspunt nemen", zegt Van Tubergen, "Daarna kunnen ze het qua vorm en kleur aanpassen aan hun eigen wensen."

Het unieke aan de 3D-shop is dat je zomaar binnen kunt lopen en binnen een paar minuten weer buiten staat met een zelf ontworpen armband of vaas. Van Tubergen: "Je product is echt 'Klaar terwijl u wacht'. Je maakt samen met mij een ontwerpje op de computer, we drukken op wat knoppen en binnen drie minuten komt je customized armband uit de printer."

Toekomst

3D-printers hebben de toekomst, zegt Van Tubergen: "Over vijf jaar vind je dit apparaat in alle grote warenhuizen. Je wijst op het scherm een soort kapstok aan en kiest de kleuren die je wilt gebruiken. Ook kun je desgewenst de vormen nog aanpassen. Even later loop je de deur uit met je eigen, unieke kapstok."

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl