NOS NieuwsAangepast

Kunstenaars: "Kom niet naar Nederland"

"Kom niet naar Nederland", dat is het advies dat een groep Nederlandse kunstenaars aan Amerikanen geeft. De groep heeft, onder de naam Dutch Artists 2011, een advertentie geplaatst in de Amerikaanse krant New York Times. In de oproep staat de tekst "Do not enter the Netherlands - Cultural meltdown in progress". Daaronder staat dat de Nederlandse overheid de steun voor kunst kapotmaakt en dat er daardoor ernstige schade wordt toegebracht aan de sector. De oproep is ondertekend door Disgruntled Dutch artists, met verwijzing naar een Nederlands telefoonnummer.

Dutch Artists 2011 is een bundeling van honderden kunstenaars, betrokkenen en sympathisanten die zich hebben verenigd "om de grote grensoverschrijdende waarde van de Nederlandse kunsten onder de aandacht te brengen". In een persbericht zegt de groepering dat ze de aandacht willen vestigen op de "vernietigende bezuinigingen van de Nederlandse regering op de kunstensector". De advertentie neemt bijna een kwart pagina in van de gerenommeerde Amerikaanse krant.

Bezuinigingen

Het kabinet gaat vanaf 2013 200 miljoen euro bezuinigen op de culturele sector. Dat betekent dat er jaarlijks nog ruim 700 miljoen euro rijkssubsidie overblijft voor cultuur.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl