NOS NieuwsAangepast

Meer miljonairs, maar nog veel meer armoedzaaiers

De wereld kende in 2010 een recordaantal miljonairs. Dit blijkt uit het World Wealth Report, een onderzoek van Bank of America, Capgemini en Merrill Lynch Global Wealth Management. Ten opzichte van 2009 was het aantal personen op aarde dat meer dat meer dan een miljoen waard was met 8,3 procent gestegen, tot een historisch hoogtepunt van 10,9 miljoen. In Nederland was het aantal rijkaards met 10,2 procent toegenomen tot in totaal 134.100. Vorige maand bleek overigens ook al dat het aantal huishoudens dat meer dan een miljoen te besteden had was toegenomen.

Rijk en arm

Aangezien de hele wereld al jaren in een diepe economische crisis zou zitten is dit op zijn minst eigenaardig nieuws te noemen. Kennelijk zijn het niet de rijken geweest die hierdoor getroffen zijn. Oxfam Novib liet aan NOS op 3 dan ook weten dat er in datzelfde jaar 44 miljoen mensen bij zijn gekomen die onder de armoedegrens leven, tot een totaal van 941 miljoen. Volgens Oxfam Novib is dit met name vooraarzaakt door de gestegen voedselprijzen. Aangezien in ontwikkelingslanden de gemiddelde persoon 60 tot 70 procent van zijn inkomen aan voedsel besteed (in rijke landen is dit 10 tot 15 procent) worden mensen in deze gebieden hier veel harder door getroffen.

Uit het onderzoek van Bank of Amerika bleek tenslotte dat de eerdergenoemde miljonairs gezamenlijk goed zijn voor een vermogen van 42.700 miljard dollar. Dat is meer dan 355 keer zo veel als er in 2009 wereldwijd aan ontwikkelingshulp is uitgegeven.

Door: Marc

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl