NOS NieuwsAangepast

Ben jij een geldezel?

Steeds meer jongeren lenen hun betaalpas uit aan criminelen. Met zo'n geleende bankpas en pincode kunnen criminelen de bankrekening gebruiken om crimineel geld weg te sluizen. Bij de fraude gaan de criminelen vrijuit, maar de jongeren die hun pas uitlenen, worden altijd gepakt. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is daarom vandaag gestart met de campagne 'Pas op je pas' waarin ze de jongeren waarschuwen voor de gevolgen van pinpasfraude.

De jongeren worden in deze campagne geldezels genoemd. De criminelen benaderen hen bijvoorbeeld via Hyves, msn of op het schoolplein en met een beloning worden ze verleid om hun pinpas en pincode af te geven. Het aantal geldezels neemt ook snel toe. In 2010 waren er vierduizend slachtoffers en dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.

Phishing

De rekening van de geldezels wordt bijvoorbeeld gebruikt bij phishing. Via phishingmails worden de inloggegevens van het internetbankieren van rekeninghouders ontfutseld. De rekeninghouder komt via zo'n mail op een site waarvan hij denkt dat deze van zijn eigen bank is, maar eigenlijk vult hij de gegevens in op een site van de criminelen.

De fraudeurs kunnen dan met deze gegevens geld overboeken van de rekening van een slachtoffer van phishing naar de rekening van een geldezel. Daarna wordt met de pinpas en pincode van de geldezel het geld van de rekening gehaald. De criminelen hebben op deze manier het geld en de jongere is aansprakelijk voor de fraude.

Strafblad en schuld

De beloning voor de geldezels valt meestal tegen. De pakkans is namelijk honderd procent en de fraude levert hun daardoor een strafblad op en schuld van duizenden euro's met bijbehorende afbetalingsregeling. Ook kunnen ze acht jaar lang geen gebruik maken van de diensten van de banken.

Zoveelste campagne?

Het is overigens niet de eerste keer dat er een campagne hierover wordt gestart. De twee eerdere campagnes hebben nog niet voldoende effect gehad en de vraag blijft dan ook of deze campagne wel gaat werken.

Ben je benieuwd naar de campagne. Op de site pasopjepas.nl is informatie te vinden met uitlegfilmpjes over de pinpasfraude en ook is er een videoboodschap van Ali B. met een Geldezelrap.

Gemaakt door: Harro

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl