NOS NieuwsAangepast

Procederen gaat veel geld kosten

De Raad voor de Rechtspraak is tegen de stijging van de griffierechten, schrijft de Raad in een advies aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

De gang naar de rechter wordt een stuk duurder: in 2013 wordt er een gigantische stijging van de griffierechten ingevoerd. Griffierecht is het bedrag dat de burger bijdraagt om te procederen. In andere woorden: als je de buurman, de overheid of je huisbaas aanklaagt, dan moet je betalen. Nu was al zo, maar vanaf 2013 wordt dat bedrag vele malen hoger.

15 keer zoveel

Hoeveel hoger? Dat hangt af van het soort geschil dat je hebt, maar in zaken van een burger tegen de overheid kunnen de kosten oplopen tot tien tot vijftien keer zoveel als het huidige bedrag. Om een idee te geven: als je nu tegen de overheid procedeert over je uitkering, kost dat 41 euro. Vanaf 2013 kan dat vijftien keer zoveel worden: 615 euro. Vooral als het om kleinere bedragen gaat, zoals boetes, zou het kunnen dat burgers minder snel naar de rechter stappen. Want als je een parkeerboete van een paar tientjes krijgt, ga je dan een griffierecht van honderden euro's betalen om je gelijk te halen in de rechtbank?

Ook de kosten voor een civiele rechtzaak gaan de kosten omhoog, dat zijn zaken waarbij de overheid niet betrokken is. Het kan zijn dat je voor een burenruzie 2000 euro moet gaan betalen.

Zo'n bedrag kan lastig op te hoesten zijn, waardoor er een situatie dreigt dat niet iedereen meer naar de rechter kan stappen. Er is 100 miljoen euro uitgetrokken om mensen met lage inkomens financieel tegemoet te komen. Maar of dat genoeg is, is de vraag. De verhoging van de griffierechten moet in totaal 240 miljoen uit opbrengen.

De minister heeft nog niet gereageerd op het advies van de Raad voor de Rechtspraak.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl