NOS NieuwsAangepast

Zijn beelden van varkens ook echt ongehoord?

De nieuwe dierenrechtenorganisatie 'Ongehoord' heeft vandaag schokkende beelden naar buiten gebracht van Nederlandse varkensstallen. In de video met de naam 'Achter Gesloten Deuren' zijn schijnbaar verlamde varkens te zien en dode biggetjes die na een miskraam in het hok zijn blijven liggen. Onder de gefilmde bedrijven zijn ook stallen met verschillende soorten milieukeurmerken en stallen van CDA-raadsleden. Volgens Ongehoord is er sprake van misstanden. Maar is dat ook zo?

ComfortClass

Het onderzoeksteam van Ongehoord heeft in totaal 26 varkenshouderijen in Nederland, van Aalten tot Zelhem, onderzocht. De schokkendste resultaten zijn volgens de organisatie dat er ook in bedrijven met een diervriendelijk keurmerk misstanden zijn aangetroffen, zoals ontstoken wonden, afgebeten staarten en verlamde dieren.

In de stal van Annechien ten Have-Mellema, voorzitter van de varkensvakgroep van LTO, en deelnemer aan het ComfortClass project, zouden de varkens vol krassen en wonden zitten. Ook zegt Ongehoord een hele keuken vol met medicijnen aangetroffen te hebben. Doelstellingen van ComfortClass-stallen zijn onder andere het garanderen van rust, gezondheid en voldoende beweging voor varkens.

Eenzijdig

Volgens hoogleraar dierenwelzijn Frauke Ohl van de Universiteit Utrecht kunnen we aan de hand van de beelden die conclusie niet trekken. "In het filmpje ontbreekt alle context. Om een oordeel te kunnen vellen, moet je weten hoe de varkenshouder heeft gereageerd. Of hij bij ontdekking de volgende ochtend, meteen de juiste verzorging heeft geboden of heeft ingegrepen." De miskramen en de zieke, verlamde, geïrriteerde beesten die je in de video kunt zien, zijn volgens Ohr geen bewijs voor opzettelijk dierenleed."Als je met levende dieren werkt, heb je altijd de kans dat er een dier gewond of ziek raakt."

Maar is het niet raar dat de stallen die we op de beelden zien, het keurmerk diervriendelijk krijgen? "Dat geldt maar voor sommige van de stallen die er te zien zijn. En het kan best dat deze aan de criteria voor dierenwelzijn voldoen, ook al zien ze er niet heel bijzonder uit. De criteria zijn bijvoorbeeld de mogelijkheid tot contact met andere dieren, en de aanwezigheid van speeltjes. Het gaat er om dat de dieren niet lijden", zegt Ohl.

De reacties van de sector zitten op deze lijn. De inspectiedienst van het ministerie van Landbouw noemt het begrijpelijk dat dode dieren 's nachts niet worden opgemerkt. Ten Have-Mellema stelt dat dergelijke toestanden nu eenmaal sporadisch voorkomen. "Op een bedrijf met vierduizend dieren heeft er altijd één wel iets. Het gaat erom hoe je er als boer mee omgaat. En dat krijg je niet te zien", aldus Have-Mellema in het Algemeen Dagblad van vandaag.

Hier vind je de trailer van 'Achter Gesloten Deuren'. We waarschuwen je echter met klem dat deze beelden behoorlijk schokkend kunnen zijn.

door: Judith en Marc

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl