NOS NieuwsAangepast

Ritueel slachten gesprek van de dag in de Kamer

De Tweede Kamer houdt vandaag een hoorzitting over het verbod op ritueel slachten. Sinds 2008 pleit de Partij voor de Dieren voor een einde aan de wet die het joodse en islamitische slachters toestaat dieren zonder verdoving te slachten.

Voordat de Tweede Kamer een besluit neemt, wordt eerst besproken of dieren door onverdoofd ritueel slachten lijden. De joodse- en islamitische organisaties zijn in Den Haag om de Kamerleden te informeren over hoe zij slachten.

Protest religieuze organisaties

De vertegenwoordigers van de joodse en islamitische organisaties hebben tijdens de hoorzitting geprotesteerd. Ronnie Eisenmann, voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam, zei dat als het verbod er komt, "velen in de joodse gemeenschap zich onthecht voelen van de rest van de Nederlandse samenleving". Volgens voorzitter Yusuf Altuntas van het Contactorgaan Moslims en Overheid is een verbod op ritueel slachten voor moslims hetzelfde als een verbod op vasten.

Vormen ritueel slachten

Zowel bij het jodendom als bij de islam wordt ritueel geslacht. Halal (rein) vlees moet bij de islam aan een aantal voorwaarden voldoen: het dier wordt met de kop richting Mekka in de naam van Allah onverdoofd geslacht. Bij het jodendom gelden ook regels voor koosjer (rein) vlees: het dier moet gespleten hoeven hebben, moet niet op de zeebodem leven en wordt in de naam van God onverdoofd geslacht.

Door: Michelle

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl