NOS NieuwsAangepast

Silvio Berlusconi: komt boontje ooit om z'n loontje?

Premier Silvio Berlusconi (74) heeft een gevoelige tik gekregen dit Pinksterweekend: in een referendum zijn de hervormingen van zijn regering genadeloos afgewezen. De Italianen hebben tegen de invoering van atoomenergie gestemd, tegen de privatisering van waterbedrijven. Ook zijn ze tegen de wet die voorschrijft dat Berlusconi niet voor de rechter hoeft te verschijnen, zolang hij premier is.

En dat zijn geen loze woorden als je het over Berlusconi hebt, omdat hij nogal vaak met justitie in aanraking komt. Er lopen op dit moment vier zaken tegen de Italiaanse premier.

Zo zijn er twee zaken die om belastingfraude draaien. Die hebben te maken met de verkoop van film- en tv-rechten. Ze lopen al een tijdje, maar omdat rechtszaken in Italië soms tientallen jaren kunnen duren, is er nog geen zicht op een uitkomst.

De derde zaak gaat om corruptie. Berlusconi zou een Engelse advocaat en getuige hebben aangezet tot meineed. De man, David Mills, is al veroordeeld voor meineed, maar de corruptor Berlusconi nog niet. Kleine kans dat dat nog wel gaat gebeuren, want de zaak verjaart in oktober.

Rubygate

De laatste zaak draait natuurlijk om de destijds 17-jarige Ruby. Berlusconi zou seks hebben gehad met de minderjarige Marokkaanse Karima El Mahroug, die zichzelf ook wel Ruby noemt. Bovendien zou Berlusconi later geregeld hebben dat Ruby werd vrijgelaten toen ze was opgepakt voor diefstal. Berlusconi gaf als reden dat ze de kleindochter van de Egyptische ex-president Hosni Mubarak was, maar dat bleek niet waar. Ook zou hij andere meisjes hebben betaald voor seks.

Berlusconi wordt hiervoor beschuldigd van het aanzetten tot minderjarige prostitutie en ambtsmisbruik. De zaak begon op 6 april met een regiezitting die na een uur al klaar was. De tweede zitting op 31 mei duurde net zo lang en vandaag was de derde regiezitting, die ook na een uur voorbij was. Zijn advocaten proberen de zaak voornamelijk te vertragen.

Twaalf jaar

Theoretisch gezien zou Berlusconi maximaal 12 jaar achter de tralies kunnen verdwijnen; voor ambtsmisbruik staat namelijk 12 jaar. Maar volgens onze correspondent is de kans dat dat gebeurt bijzonder klein. Ten eerste hoeven mensen boven de 70 in Italië niet meer de cel in; ten tweede moet je voor een daadwerkelijke straf door het Hof van cassatie veroordeeld zijn (na de gang naar de rechter en het Hof van beroep) en het duurt gewoon allemaal te lang.

Ook denkt onze correspondent niet dat Berlusconi bezig is aan zijn laatste dagen in het zadel. "Op z'n vroegst moet hij weg als er volgend jaar vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven. Maar hij is wel z'n magie kwijt."

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl