NOS NieuwsAangepast

Meer Saudische chauffeuses gearresteerd

Afgelopen week zijn er in Saudi-Arabië weer zes vrouwen gearresteerd omdat ze een auto bestuurden. Rasha Al-Duwaisi, één van de vrouwen, zegt dat ze met een groep vrouwen was die ze in de hoofdstad Riyad had ontmoet. Ze hadden afgesproken om elkaar te leren rijden, maar lang duurde dat dus niet.

De vrouwen werden meegenomen naar het politiebureau waar ze hun partners moesten bellen om ze uit de cel te halen. "Het is niet de eerste keer dat we dit gedaan hebben," zegt Duwaisi tegen persbureau Reuters. "Het is mijn recht om te rijden en mijn recht om dat te leren. Ik lijd omdat ik niet kan rijden en afhankelijk ben van een chauffeur."

Veel families in Saudi-Arabië hebben een chauffeur. Degenen die zich dat niet kunnen veroorloven zijn afhankelijk van een mannelijk familielid. Twee van de andere gearresteerde vrouwen laten weten dat ze elkaar via Facebook en Twitter hebben ontmoet.

Manal al-Sharif

Vorige maand ontstond er over de hele wereld ophef over de arrestatie van een vrouw in Saudi-Arabië. Manal al-Sharif (32) werd opgepakt omdat ze een auto bestuurde en een filmpje van haar autorit op internet had gezet. In Saudi-Arabië mogen vrouwen niet autorijden. De vrouw werd na negen dagen vrijgelaten, maar moest wel beloven dat ze haar online campagne Women2Drive zou stopzetten.

Al-Sharif wilde andere vrouwen in het land mobiliseren om in actie te komen tegen het rijverbod voor vrouwen. Ze had onder meer de Facebookpagina 'Leer me hoe ik kan autorijden zodat ik mezelf kan beschermen' opgezet. 17 juni moest een landelijke actiedag worden waarop vrouwen massaal zouden gaan autorijden. Of de actiedag doorgaat, is niet duidelijk. Mensenrechtenorganisaties hebben de Saudische regering opgeroepen het verbod op autorijden voor vrouwen af te schaffen.

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl