NOS NieuwsAangepast

Blussen met 3000 brandweermannen in Arizona

3000 Brandweermannen zijn in Arizona al twaalf dagen lang dag en nacht in touw om een enorme bosbrand in het Apache National Forest te bestrijden. De 'Wallow wildfire' is hard op weg om de grootste in de geschiedenis van de Amerikaanse staat te worden.

Het blussen gaat moeizaam, maar sinds vandaag heeft de brandweer geluk met het weer. De wind is gaan liggen, de temperatuur zakt en de vochtigheid in de lucht neemt toe. Inmiddels zijn circa 11.000 mensen geëvacueerd en het vuur bevindt zich nu op enkele kilometers van belangrijke stroomkabels. Daardoor lopen 300.000 mensen het risico zonder stroom te raken.

De angst is dat de brand zich verder verspreid naar Noord-Mexico. Overheidsdiensten maken met een bulldozer een brandgang van tien kilometer lang naar de staat New Mexico. Ze halen bomen weg om ervoor te zorgen dat het vuur zich moeilijker kan verspreiden. De schade lijkt tot nu toe mee te vallen, in het gebied wonen weinig mensen. Daardoor zijn er nog geen meldingen van gewonden of doden. De brand brak uit op 29 mei en nam snel in omvang toe door de aanhoudende harde wind. Brandweerautoriteiten vermoeden dat het vuur veroorzaakt is door een onbeheerd kampvuur.

Nederland Ook in Nederland hebben we te maken met natuurbranden.Vooral in het duingebied bij Schoorl en Bergen op Zoom is het het vaak raak. Dit jaar zijn er in de duinen bij Schoorl al twintig branden geweest. Door de aanhoudende droogte in Nederland is de kans op meer natuurbranden groot. Een paar weken terug werd code rood uitgeroepen, wat betekent dat er zeer groot brandgevaar is. Dan worden verkenningsvliegtuigen ingezet om natuurgebieden extra te controleren op brandhaarden. Op dit moment is de situatie weer een stuk veiliger dankzij de regen van afgelopen dagen.

Bekijk de slideshow aan de rechterkant voor een vergelijking tussen de duinbrand in Schoorl in mei en de bosbrand in Arizona.

Door: Ellen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl