NOS NieuwsAangepast

Akkoord met InHolland? En 9 ton aan declaraties

Volgende week zal in Utrecht het akkoord ondertekend worden waarin InHolland, samen met de vertegenwoordigers van studenten, afspraken maakt voor een zogenaamd 'studiehersteltraject' en een 'aanvullend programma' voor de getroffen studenten. Deze zouden de diploma's weer hbo-waardig moeten maken en zijn volledig kosteloos voor de betreffende studenten. Eigenlijk zou dit moment vandaag al plaatsvinden, maar door het nieuws over de buitensporige declaraties van oud-bestuurders van InHolland, was de huidige voorzitter van de hogeschool, Doekle Terpstra, vandaag niet in staat bij het moment te zijn. Deze is nu uitgesteld naar volgende week.

Commissie Maatwerk

Naast het bieden van aanvullende programma's en hersteltrajecten, wordt er ook een Commissie Maatwerk in het leven geroepen. Deze zal bestaan uit vijf personen: twee worden geleverd door InHolland, één door de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en één door de Vereniging Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Het vijfde lid, de voorzitter, wordt door de andere leden in overleg gekozen.

De Commissie is belast met de ondersteuning en het adviseren van getroffen studenten die in één van de twee trajecten zitten. InHolland gaat ook nog in overleg met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om een regelijk te treffen om extra studiekosten te voorkomen door bijvoorbeeld studievertraging of het volgen van een tweede studie.

Negen ton gedeclareerd

Vandaag kwam InHolland al in het nieuws toen bekend werd dat de top van InHolland tussen 2006 en 2010 bijna 900.000 euro onrechtmatig heeft uitgegeven. Dit blijkt uit het rapport van de Inspectie van Onderwijs over de misstanden bij de hogeschool. Ongeveer 360.000 euro werd uitgegeven aan extra salarissen, vergoedingen en leaseauto's. Ook werd er zonder duidelijke redenen extra salaris uitbetaald en kreeg de voorzitter van het bestuurscollege een te hoge vertrekpremie uitgekeerd. Tot slot werd er ook flink gedeclareerd voor zakelijke lunches en diners.

"Zeer ernstig"

Staatssecretaris Halbe Zijlstra noemt het rapport van de inspectie "zeer ernstig" en zal de negen ton terughalen. Daarnaast gaat hij ook alle hogescholen en universiteiten verplichten om een declaratiereglement te gebruiken. Dat zou inzicht moeten bieden in de declaraties van bestuurders en buitensporige declaraties zoals deze moeten voorkomen.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl