NOS NieuwsAangepast

24.199 pagina's aan Palin Papers

Hoewel ze al twee jaar is afgetreden als gouverneur van Alaska en vooralsnog geen gooi doet naar het president-kandidaatschap voor de Conservatieven, houdt Sarah Palin al enkele weken de gemoederen bezig. Niet alleen haar 'One Nation' -bustour werd met veel belangstelling gevolgd, ook vandaag staat ze weer volop in de schijnwerpers. Om negen uur Alaska-tijd (rond 19:00 uur Nederlandse tijd), wordt namelijk het langverwachte e-mailverkeer van Palin over de periode van december 2006 tot september 2008 vrijgegeven. Opbrengst: ruim 24.000 pagina's van zowel haar zakelijke als persoonlijke account.

Een drie jaar durende strijd

Al drie jaar woedt de strijd om de publicatie van Palins e-mails die verstuurd zijn van zowel werk- als privé-mail. Net als Nederland, kent de staat Alaska een soort WOB-procedure: de Wet Openbaar Bestuur waarmee burgers en media kunnen vragen om het openbaar maken van bestuurlijke documenten. In 2008 vroegen verschillende Amerikaanse media al om het vrijgeven van Palins e-mailverkeer, en nu is Alaska dus overstag. De e-mails gaan over de periode van Palin als gouverneur van Alaska en tot ze zich bij senator McCain voegde in de campagne om de presidentsverkiezingen van 2008. Tweeduizend pagina's worden overigens niet vrijgegeven, want deze zouden in strijd zijn met de privacy van Palin.

115 kilo aan papier

Vandaag, rond 19:00 Nederlandse tijd, worden ze dus vrijgegeven en de Amerikaanse media kunnen niet wachten om de duizenden pagina's door te spitten op zoek naar onthullingen á la Wikileaks. Klein detail: de zes dozen vol aan papier met een gewicht van zo'n 115 kilo zijn alleen op te halen in Juneau, de hoofdstad van Alaska, dat weer alleen per vliegtuig of per boot te bereiken is.

Net als met WikiLeaks zoeken Amerikaanse media allerlei manieren om straks zo snel en efficient mogelijk door de enorme stapel papier heen te gaan. The New York Times heeft bijvoorbeeld een eigen database aangelegd en heeft ook haar lezers opgeroepen mee te lezen en opvallendheden door te geven. The Guardian gaat zelfs zo ver om de live-blog weer eens tevoorschijn te toveren. Wachten is dus op een nieuwe golf aan Palin-nieuws.

Europa Tour

Binnenkort denkt Palin haar tour uit te breiden naar onder andere Engeland en wellicht de rest van Europa. Ook Sudan zou aan de beurt komen. In Londen hoopt ze oud-premier Margaret Thatcher te ontmoeten, van wie Palin groot fan is. De 'Iron Lady' heeft inmiddels laten weten niet op dit verzoek in te willen gaan, wat Palin's achterban vervolgens weer woedend maakte.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl