NOS NieuwsAangepast

Kieskompas moet 'vrije' Arabische landen helpen kiezen

Nu Egypte en Tunesië 'vrij' zijn, moeten de inwoners van die landen binnenkort een nieuwe president kiezen. Omdat hele generaties in een dictatuur zijn opgegroeid, én dus ook geen democratisch kiessysteem kennen, komen de Radio Nederland Wereldomroep en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) met een Kieskompas in het Arabisch en Engels.

Volgens politicoloog André Krouwel, bedenker van het Kieskompas, "is het noodzakelijk om burgers te informeren over waar politieke partijen voor staan". In de stemhulp worden in samenwerking met wetenschappers de belangrijkste politieke kwesties opgenomen.

Het Kieskompas is bedoeld voor de Arabische wereld en Afrika. Als eerste starten de VU en de Wereldomroep met een stemhulp voor de verkiezingen in Egypte en Tunesië. In 2012 volgt een versie voor Marokko, Senegal en Kenia.

Papieren versie

Omdat niet iedereen in de Arabische of Afrikaanse toegang heeft tot internet, komt er ook een versie voor de mobiele telefoon. Daarnaast wordt er gewerkt aan een papieren versie, die eruitziet als een krant, van de stemhulp.

Door: Michelle

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl