NOS NieuwsAangepast

Alles in een 'cloud': ideaal of niet?

Het einde van de harde schijf is in zicht: tegenwoordig is het mogelijk om al je documenten, foto's en programma's op te slaan in een zogeheten 'cloud', een plek op internet waar jouw digitale informatie is verzameld. Het enige wat je nog nodig hebt, is een internetverbinding en een wachtwoord om, waar dan ook ter wereld, bij jouw persoonlijke documenten te kunnen komen.

Deze ontwikkeling is niet nieuw, maar wel enorm in opkomst. Zonder dat je het weet maak je waarschijnlijk al regelmatig gebruik van clouds, bijvoorbeeld met Facebook of Google Documents. Maar ook steeds meer bedrijven en particulieren gaan met cloud computing aan de gang.

Voordelen

Volgens Victor-Jan Leurs van het Kenniscentrum van Cloud Computing biedt de service veel voordelen. "Als consument kun je veel meer applicaties gebruiken", aldus Leurs. Maar ook voor (kleine) bedrijven komen grote, dure applicaties ter beschikking.

Haken en ogen

Niet meer afhankelijk zijn van je computer of laptop, maar je gegevens altijd bij de hand hebben. Dat klinkt ideaal, maar er zitten ook een aantal haken en ogen aan. Want waar gaat mijn data naar toe? Volgens de Belgische internetjurist Stephan Doukhopelnikoff is het niet duidelijk waar je documenten worden opgeslagen. Sommige aanbieders melden niet eens waar ze je data parkeren, maar daar zijn ze ook niet toe verplicht.

Doukhopelnikoff laat weten dat je nooit zeker bent of niemand jouw documenten kan inzien. Daarom is het verstandig om gebruikersvoorwaarden van de aanbieder goed te lezen. Daarin zou je aan moeten kunnen geven wat er met jouw informatie mag gebeuren en of je wilt dat jouw data openbaar wordt gemaakt of niet. Maar die voorwaarden zijn nog niet opgesteld. Het is, volgens de internetjurist, aan de consument om daar heel bewust in te zijn. "Het is je eigen verantwoordelijkheid", aldus Doukhopelnikoff.

iCloud

Gisteren kondigde Apple-topman Steve Jobs de service iCloud aan, die ervoor zorgt dat iPhones, iPads en MacBooks automatisch gesynchroniseerd worden, zonder dat deze aangesloten hoeven te worden op een computer. iCloud zet een kopie van je data in de cloud, maar bewaart de bestanden ook op je harde schijf.

Cloud computing-pc

Ook de cloud computing-pc's zijn in aantocht. Google lanceert op woensdag 15 juni de zogeheten Chromebooks, laptops die zonder harde schijf op de technologie draaien. Met de ingebouwde wifi- en 3G-mogelijkheden heb je toegang tot al je persoonlijke data.

En Microsoft is druk bezig hun nieuwe Office 365, die helemaal op de cloud draait. In plaats van eenmalig het programma te kopen, koop je voortaan een licentie op het programma.

Door: Michelle

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl