NOS NieuwsAangepast

Syrisch + lesbisch + blogger = ontvoering

Ze is lesbisch, half-Amerikaans en schrijft openlijk over haar geaardheid, de politiek en recente opstand in Syrië op de blog A Gay Girl in Damscus. Amina Arraf blogt onder het pseudoniem Amina Abdullah over de laatste stand van zaken in het door geweld geteisterde land, maar dat wordt haar niet in dank afgenomen. Vandaag werd op Amina's eigen blog gemeld dat ze door de autoriteiten is ontvoerd.

Het nieuws werd bekendgemaakt door Rania Ismail, de nicht van Amina. Rania schrijft dat de blogster is ontvoerd door drie mannen toen ze op weg was naar een vergadering. "Ze werd meegenomen door drie mannen van begin twintig jaar. Volgens de vriendin die met haar mee was, waren die gewapend", zegt Rania. Ze schrijft de ontvoerders waarschijnlijk leden zijn van de veiligheidsdiensten of van militie van de Baath-partij. Rania: "Helaas zijn er in Syrië achttien verschillende politiemachten zijn plus talloze verchillende partijmilities en bendes. We weten dus niet wie Amina heeft meegnomen." Ook is er niets bekend over de verblijfplaats van Amina.

Op Facebook zijn diverse pagina's zijn maandag diverse pagina's opgericht die roepen om de vrijlating van Amina. De Free Amina Abdalla Facebookpagina heeft op dit moment meer dan 3600 leden, een aantal dat groeit met de minuut. Ook op Twitter plaatsen vrienden en aanhangers van Amina steunbetuigingen met de hashtag #FreeAmina.

10.000 aangehouden Sinds het losbarsten van de protesten in Syrië half maart, zijn volgens mensenrechtenorganisaties meer dan 10.000 mensen aangehouden door de Syrische autoriteiten. Onder hen zijn veel vrouwen en kinderen en de meldingen van martelingen door veiligheidsdiensten nemen toe.

Volgens de laatste berichten vluchten op dit moment inwoners de Noord-Syrische stad Jisr al-Shughour uit. Daar zijn volgens de regering gisteren 120 agenten gedood. Daarop zijn harde maatregelen aangekondigd om de orde te handhaven. De berichten over de dood van de agenten wordt betwist door ooggetuigen en activisten. Die zeggen dat agenten door Syrische veiligheidstroepen zijn gedood omdat ze een bevel om op betogers te schieten niet opvolgden. Frankrijk werkt aan een VN-resolutie waarin het regime wordt veroordeeld.

Overigens is Rania niet de enige opgepakte blogster in de Arabische wereld. De Egyptische blogger Maikel Nabil werd in april veroordeeld tot drie jaar cel voor het beledigen van het Egyptische leger en het verspreiden van "valse berichten." Eind maart werd hij gearresteerd omdat hij op zijn blogs schreef over de rol van het leger tijdens de anti-regeringsprotesten.

Door: Ellen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl