Steeds meer mensen op vlucht voor natuur
Natuurrampen hebben vorig jaar meer dan 42 miljoen mensen uit hun huizen verdreven. Dat was meer dan twee keer zoveel als in 2009, zo blijkt uit cijfers van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC). Ook 2011 lijkt nu al een heftig jaar te worden, met als meest recente ramp de overstromingen die momenteel het zuiden van China teisteren.
De zuidwestelijke Chinese provincie Guizhou wordt geteisterd door overstromingen die het gevolg zijn van zware regenval. De watersnood heeft al veertien mensen het leven gekost. In het zwaarst getroffen district Wangmo zijn ruim 45.000 mensen geëvacueerd.
Zwaarst getroffen Vorig jaar werd Azië het zwaarst getroffen door natuurrampen. Vooral in India, de Filipijnen, Bangladesh, Indonesië, China en Pakistan werden mensen op de vlucht gejaagd door natuurgeweld. Alleen al in China moesten vijftien miljoen mensen hun huizen verlaten voor overstromingen. In Pakistan raakten elf miljoen mensen dakloos.
Het IDMC zegt dat de rampen samenhangen met weersomstandigheden, die op hun beurt waarschijnlijk het gevolg zijn van het broeikaseffect. Het centrum stelt dat de internationale gemeenschap meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan. Het aantal mensen dat hun huis kwijtraakte, kwam volgens IDMC vooral door 'megarampen' zoals de overstromingen in China en Japan en de zware aardbevingen in Pakistan en Haïti.
2011 nu al rampjaar? Dat de wereld dit jaar ook veel natuurrampen te verduren heeft gehad, blijkt uit de The International Disaster Database van het Centre for Research on the Epidemiology of Disasters (CRED). Zo zorgden de overstromingen in Australië begin dit jaar ervoor dat duizenden mensen dakloos raakten en in buurland Nieuw-Zeeland kostte een aardbeving in februari aan 181 mensen het leven.
Overstromingen veroorzaakten ook in Brazilië veel leed, daar vielen 806 doden en raakten duizenden mensen dakloos. Colombia had te maken met een extreem natte winter, waardoor het land te lijden heeft onder modderstromen en grote overstromingen. Al jaren viel er niet zo veel regen in het Zuid-Amerikaanse land. Maar de grootste ramp dit jaar is de aardbeving in Japan met de daaropvolgende tsunami. Het dodental is volgens CRED ruim 28.000, bijna een half miljoen mensen werd door de ramp getroffen.
Door: Ellen