NOS NieuwsAangepast

Komkommer komt er niet in, andere groenten ook niet

Rusland houdt per direct alle groenten uit Europa tegen uit angst voor de EHEC-bacterie die rondwaart in Duitsland. Eerder hielden de Russen al Duitse en Spaanse groenten tegen. Volgens hun deugen de onderzoeken in de Europese Unie naar de EHEC-besmetting niet en daarom vinden zij alle groenten uit de EU verdacht.

Rusland is na Duitsland en Groot-Brittanië de grootste afzetmarkt voor groente en fruit uit Nederland. Vorig jaar was er een groei van veertig procent in de uitvoer te zien. Tomaten en paprika's worden het meeste geëxporteerd. Het invoerverbod is volgens de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) en het Produktschap Tuinbouw dramatisch voor de teelt- en handelsbedrijven. Het gaat om een verlies van enkele miljoenen euro's omzet per week. De EHEC-crisis is vooral zichtbaar bij de komkommerprijs, die daalde van 20 cent naar 2 cent per stuk door de ophef.

Export binnen EU Bijna driekwart van de Nederlandse export gaat naar Europese lidstaten. Er zijn lidstaten, zoals Bulgarije die graag een importverbod willen invoeren voor bepaalde groenten. Dat kan alleen niet, want de Europese Commissie is de enige die een dergelijk verbod mag invoeren. Als de commissie een verbod wil invoeren, moeten alle lidstaten daar wel over stemmen. Maar omdat er nog geen bron is gevonden van de EHEC-besmetting, lijkt een handelsverbod in de EU niet op de planning te staan.

Voor een handelsverbod hoeven lidstaten dus nog niet te vrezen. Wat consumenten en individuele bedrijven doen, is alleen moeilijker in te schatten. Een handelsverbod of niet, uiteindelijk zijn het de kopers waarvan de Nederlandse telers het moeten hebben.

De Europese Unie heeft het Russische invoerverbod disproportioneel genoemd. Europees commissaris John Dalli heeft de Russische autoriteiten verzocht een verklaring te geven voor de maatregel. De komende dagen staat er overleg met de Russen op de agenda.

Door: Ellen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl