NOS NieuwsAangepast

Cyberaanval = oorlogsmisdaad = aanvallen met militaire middelen

Computersabotage vanuit een ander land is een oorlogsmisdaad en mag bestreden worden met traditionele militaire middelen, zo concludeert het Pentagon. Volgende maand komen zij met een rapport waarin zij hun cyberstrategie publiek maken, als waarschuwing voor andere landen, maar ook als voorbereiding. Dat meldt de Wall Street Journal.

Het Pentagon verschuilt zich achter het begrip 'gelijkwaardigheid': wanneer een cyberaanval zorgt voor doden, schade of vernietiging op hoog niveau, zoals een traditionele militaire actie zou doen, dan zou er een vergelding op kunnen komen mét het gebruik van geweld.

De wetten die nu bestaan voor gewapende conflicten, en die door de jaren heen via verschillende internationale verdragen zijn opgesteld, zijn volgens hen ook van toepassing op cyberoorlog. Cyberoorlog wordt in die verdragen nog niet genoemd. Amerikaanse militaire functionarissen willen dan ook om de tafel met bondgenoten om hun strategieën te synchroniseren. Ook zijn ze nog niet uit over de vraag welke soort cyberaanval het gebruik van geweld legitimeert.

Cyberspace

"Cyberspace is het 'vijfde domein'", aldus een woordvoerder van het Nederland Ministerie van Defensie. Zo zijn land, water en lucht de eerste drie domeinen en is de ruimte domein nummer vier. "Het vijfde domein wordt nu zodanig erkend als vijfde domein, dat het terugslaan, na een cyberaanval, in één van de klassieke vier domeinen door het Pentagon als gerechtvaardigd wordt beschouwd. En dat is bijzonder vanwege de juridische implicaties".

Door: Kim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl