NOS NieuwsAangepast

Billy, Beddinge, Kaboemski?

In een prullenbak bij een vestiging van meubelgigant IKEA in Son (bij Eindhoven) is maandagavond een explosie geweest. Ook bij IKEA's in Gent (België) en Lille (Noord-Frankrijk) waren kleine explosies. Volgens Belgische media ging het in Gent om een wekker die explodeerde, en die niet uit IKEA kwam. Het is nog onduidelijk wie er achter de explosieven zit.

Het is niet de eerste keer dat de Zweedse meubelgigant doelwit is van dreiging. Sterker nog, in 2009 was de IKEA-vestiging in Amsterdam Zuidoost twee dagen lang landelijk nieuws toen er werd gedreigd met een aanslag. In december 2002 stuurde 'Carlos II' een brief aan IKEA waarin hij 250.000 euro eiste, anders zouden in de vestigingen in Amsterdam en Sliedrecht explosieven afgaan. Alle tien IKEA's in Nederland werden toen gesloten en doorzocht op bommen, die in beide genoemde vestigingen ook inderdaad werden gevonden. De brief bleek te zijn geschreven door twee Poolse mannen, die werden veroordeeld tot 7 en 4 jaar gevangenisstraf.

Ook in het buitenland wordt met enige regelmaat gedreigd met bommen op of in IKEA's. In september 2010 werd in Burlington (Canada) nog een vestiging geëvacueerd nadat een klant een briefje had gevonden waarop stond dat er een bom in de IKEA lag. Twee jaar eerder werden 1100 mensen uit een IKEA in Stoughton (VS) geëvacueerd, ook vanwege een briefje met bomaankondiging.

Grote vraag is wat IKEA zo aantrekkelijk maakt voor mensen die dreigen met explosieven. Zijn het de meubels, het logo? Praat hieronder mee.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl