NOS NieuwsAangepast

Waar haalt Duitsland stroom vandaan als kerncentrales sluiten?

Alle Duitse kerncentrales moeten uiterlijk 2022 gesloten zijn. Dat besluit nam de regering Merkel na een twaalf uur durend overleg. Op dit moment komt 22 procent van de Duitse stroom uit kerncentrales. Maar kernenergie ligt gevoelig in Duitsland; uit een peiling van het ZDF bleek gisteren dat Duitsers alleen de werkloosheid nog belangrijker vinden. Waar moet de stroom vandaan komen als ze de kerncentrales sluiten?

Antwoord: uit duurzame bronnen. Sterker nog: over twintig jaar moet groene stroom ook fossiele brandstoffen grotendeels gaan vervangen. 65 procent van de stroom moet dan groen zijn. Volgens de krant Der Spiegel zou een groot deel van die stroom uit windmolens moeten komen.

Maar ook daar is niet iedereen het over eens. Een goed voorbeeld is het Thüringer Wald, een groot bos op de grens tussen Noord- en Zuid-Duitsland. Daar staan windmolens zo ver het oog reikt, maar er wonen weinig mensen die de stroom nodig hebben. Dat is anders in het zuiden, dat voor een groot deel van kernenergie afhankelijk is. Activisten hebben tot dusver verhinderd dat er stroomleidingen naar het zuiden lopen. Deskundigen geloven dat in totaal zo'n 3600 kilometer nieuwe super-hoogspanningsleiding nodig is om het zuiden goed te kunnen voorzien. Er worden daarvoor enorme leidingen gebouwd.

Door: Paul-Josse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl