NOS NieuwsAangepast

Spaanse Lente gaat door

Demonstrerende jongeren, die de afgelopen weken het Puerta del Sol-plein in Madrid hebben bezet, gaan door met hun protest. Dat besloten ze gisteravond tijdens een algemene vergadering. De stemming gebeurde door middel van handopsteking. Hoe lang ze nog blijven demonstreren is niet duidelijk. "We gaan niet! We gaan niet!" scandeerde de menigte zondagavond.

De betogingen zijn al sinds 15 mei aan de gang. De jongeren protesteren tegen de hoge werkloosheid in het land. Spanje heeft met 21,3 procent het hoogste werkloosheidscijfer van de Europese Unie. Voornamelijk jongeren en immigranten kunnen niet aan een baan komen. Volgens hen pakt de socialistische regering de economische crisis verkeerd aan.

Los Indignados

De jongeren, die zichzelf M-15 of "de verontwaardigden" noemen, willen een grondige hervorming van het Spaanse democratische systeem, dat ze als corrupt beschouwen. Het centrale plein in Madrid wordt beschouwd als het epicentrum van de protesten.

Niet alleen in Madrid, ook in Barcelona, Sevilla en Valencia hebben de betogers verklaard te blijven demonstreren. Vorige week raakten bij de ontruiming van Plaza de Cataluña in Barcelona ruim 120 mensen gewond. Onder de gewonden waren ook tientallen politieagenten. De Spaanse politie schoot met rubberen kogels op de demonstranten, die met vuilniswagens het plein hadden bezet en geblokkeerd. Inmiddels zijn de jongeren weer terug op het plein.

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl