NOS NieuwsAangepast

Hardhandige ontruiming Barcelona na vreedzaam protest

Bij de ontruiming van Plaza de Cataluña in Barcelona zijn ruim 120 mensen gewond geraakt. Onder de gewonden zijn ook tientallen politieagenten. De Spaanse politie schiet met rubberen kogels op de demonstranten, die met vuilniswagens het plein hadden bezet en geblokkeerd. Op de Spaanse televisie was te zien hoe politieagenten de betogers over de grond sleurden. Ze gebruikten wapenstokken om de demonstranten van de straat te halen.

De betogers van de 'Spaanse lente' hebben de afgelopen week hun zin gekregen. Vorig weekend heeft de socialistische regeringspartij van premier José Luis Zapatero een denderende nederlaag geleden tijdens de lokale en regionale verkiezingen. De betogers beloofden het plein te verlaten, maar de Spaanse regering wilde daar niet op wachten. De autoriteiten willen het plein leeg hebben, omdat voetbalsupporters er zaterdag naar de Champions League finale tussen Barcelona en Manchester United willen kijken.

Hoge werkloosheid

Niet alleen de pleinen in Barcelona trokken de laatste weken tienduizenden betogers, maar ook tientallen andere pleinen in regionale hoofdsteden stroomden vol. In Madrid staat een enorm tentenkamp op het centrale plein in de binnenstad. De betogers protesteren tegen de hoge werkloosheid in het land. Voornamelijk jongeren en immigranten kunnen niet aan baan komen. Volgens hen pakt de socialistische regering de economische crisis verkeerd aan.

Door: Michelle

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl