NOS NieuwsAangepast

Bin Laden, Mladic...wie volgt?

Met de dood van Osama Bin Laden en de arrestatie van Ratko Mladic zijn er weer twee namen van de lijst met meest gezochte misdadigers geschrapt. Wie blijven er eigenlijk over? Associated Press (AP) heeft een overzicht gemaakt op basis van informatie van Interpol, FBI en het Simon Wiesenthalcentrum.

Oorlogsmisdaden

Omar al-Bashir, de president van Sudan. Gezocht vanwege de genocide in Darfur. Het conflict begon in 2003. (Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd, maar Sudan erkent het Hof niet waardoor al-Bashir nog steeds vrij rondloopt.) Ali Kushayb, de commandant van de door de Sudanese overheid gesturen Janjaweed-militie. Gezocht vanwege oorlogsmisdaden bij het Darfur-conflict. Joseph Kony, de leider van de rebellengroepering Lord's Resistance Army, officeel opgericht in 1987. Gezocht vanwege brute aanvallen op burgers in Oeganda die tot op de dag van vandaag voortduren. Jean Bosco Ntaganda, een krijgsheer uit Congo. Gezocht vanwege oorlogsmisdaden, waaronder een etnische massamoord in 2002. Ook dwong hij kinderen om mee te vechten in de oorlog.

Terrorisme

Ayman al-Zawahiri van Al-Qaida. Gezocht vanwege zijn rol bij het bombarderen van de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia in 1988.Anwar al-Awlaki, een geestelijke die geboren is in de Verenigde Staten en wordt beschouwd als één van Al-Qaida's meest prominente Engelstalige radicalen.Fahd Mohammed al-Quso wordt door Amerika aangeklaagd voor zijn vermeende aandeel in de bomaanslagen op de USS Cole in Jemen in 2000.Jamel Ahmed Mohammed Ali-Badawi wordt ook gezocht in verband met diezelfde bomaanslag op de USS Cole in Jemen.

Tweede Wereldoorlog

Alois Brunner, de belangrijkste ongestrafte verdachte van nazi-oorlogspraktijken die nog in leven is. Wordt beschuldigd van het helpen bij de deportatie van tienduizenden Joden in heel Europa. Werd voor het laatst gespot in Syrië in 2001.Dr. Aribert Heim, zou hebben gewerkt in de concentratiekampen in Buchenwald, Mauthausen en meer kampen. Hij wordt beschuldigd van moord op honderden mensen door het toedienen van een dodelijk injectie. Zijn huidige verblijfplaats is onbekend, hij zou in 2009 overleden zijn maar dat is nooit officieel bevestigd.

Door: Ellen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl