Hoe gevaarlijk is een vliegtuigbom naast je huis?

Bewoners aan de Kemperbergerweg in Arnhem-Noord worden verzocht om binnen te blijven omdat vanavond een vliegtuigbom tot ontploffing wordt gebracht. Het gaat om een 500-ponds bom die maandag werd gevonden in een bos. Om 20.00 uur wordt de bom gedemonteerd door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

Inwoners van het dorp Schaarsbergen kunnen uit voorzorg beter binnen blijven en wegblijven van de ramen, aldus de gemeente Arnhem. Alle wegen in een straal van 1300 meter rond de vindplaats worden in de loop van de middag afgesloten. De dieren in de nabij gelegen dierentuin Burgers' Zoo moeten ook binnen blijven. De bom werd gisteren ontdekt door een wandelaar die de hulpdiensten inseinde.

Klein gevaar Dat klinkt allemaal nogal gevaarlijk, maar de vondst is niet bepaald bijzonder. Het EOD krijgt gemiddeld 2000 meldingen per jaar binnen. Bij dit aantal is ook een klein percentage verdachte pakketjes opgeteld, maar de meeste meldingen gaan over explosieven uit de oorlog. Het gevaar bij het vinden van zo'n bom als in Arnhem is klein, zo vertelt een woordvoerster van Defensie: "Als je de explosieven laat liggen op hun plek, kan er weinig gebeuren. Soms dekken we een zware bom af met zand en containers om het risico van ontploffing zo klein mogelijk te maken. Het is natuurlijk nooit helemaal ongevaarlijk." Voor zover bekend is in Nederland na de oorlog nog nooit iemand omgekomen door een explosief uit die tijd, maar in Duitsland kwamen vorig jaar juni nog drie explosievenexperts om toen een bom uit de Tweede Wereldoorlog in Göttingen plotseling ontplofte bij het onschadelijk maken ervan.

Hoeveel bommen uit de oorlog nog aanwezig zijn in Nederland, is onbekend. Maar alleen al bij het bombardement in Rotterdam op 14 mei 1940 werd 97.000 kilo aan Duitse brisantbommen gebruikt. Daarvan zouden nu nog 36 bommen in de Rotterdamse bodem zitten. De EOD laat nooit een explosief zomaar zitten, omdat deze bijvoorbeeld in onbewoond gebied ligt. Volgens de woordvoerster van Defensie is het de plicht van de opruimingsdienst om een bom onschadelijk te maken als er eentje wordt gevonden.

Risicogebieden De EOD werkt met risicogebieden, dit zijn gebieden waar in de oorlog veel gevochten is en dus relatief veel kans is op het vinden van een explosief. Een echte kaart is er niet. Wel brengen gemeentes vaak zelf gebieden met explosieven in kaart als er bijvoorbeeld een nieuwe wijk wordt gebouwd. Een explosievenverkenningsteam verkent dan het gebied en kijkt wat de kans is op het aantreffen van bijvoorbeeld een vliegtuigbom. Zo'n zoekactie mag sinds 1998 ook door andere bedrijven dan de EOD worden uitgevoerd. Het EOD is alleen wel de enige instantie die een bom onschadelijk mag maken.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl