NOS NieuwsAangepast

Saudische vrouw gearresteerd voor autorijden

Een vrouw in Saudi-Arabië is zaterdag gearresteerd omdat ze achter het stuur zat. De vrouw, Manal Al Sharif, lanceerde onlangs een campagne tegen het rijverbod voor vrouwen in het land. Ze plaatste onder meer een filmpje waarin ze rijdend te zien was. Online riep ze andere vrouwen op hetzelfde te doen.

Al Sharif startte een facebookpagina met de titel 'Leer me hoe ik kan autorijden zodat ik mezelf kan beschermen'. Op de pagina roepen vrouwelijke initiatiefnemers onder de naam Women2Drive de Saudische regering op het rijverbod voor vrouwen op te heffen. Op 17 juni zouden volgens Women2Drive alle Saoedische vrouwen achter het stuur moeten gaan zitten. In Saudi-Arabië is er geen geschreven wet die het vrouwen verbiedt te rijden, maar het wordt niet getolereerd.

Volgens een mensenrechtenactivist is Al Sharif aangehouden door de religieuze politie. De 32-jarige vrouw is gisteren na een paar uurtjes vrijgelaten. Aan nieuwszender CNN vertelde ze dat ze een formulier moest ondertekenen waarin ze belooft dat ze niet meer zal rijden.

Volgens Women2Drive's twitteraccount is Al Sharif na haar vrijlating nu weer aangehouden. Op Twitter wordt de Sauedische regering opgeroepen Al Sharif vrij te laten. Dat doen ze door de hashtag #FreeManal te gebruiken.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl