Spaanse lente: betogers willen niet wijken ondanks verbod op protesten
"Spaanse lente", twittert onze correspondent in Spanje. Voor de vijfde nacht op rij hebben jongeren in Madrid op het plein Puerta del Sol in tenten geslapen. Ze doen dat als protest tegen de hoge werkloosheid in het land. Het plein is inmiddels omgedoopt tot Plein van de Oplossing, geheel in de stijl van de protesten in Egypte eerder dit jaar. De bezetting ademt dan ook de sfeer van de betogingen op het Tahrirplein in Caïro. Net als daar komt iedereen hier ook samen via Facebook en Twitter.
De betogingen zijn sinds zondag aan de gang. Duizenden betogers gaan de straat op in aanloop naar de lokale verkiezingen aanstaande zondag. Het is afwachten hoe lang ze er nog zitten, aangezien de Kiesraad in Madrid demonstraties dit weekend heeft verboden. "Nu volgt dus de taak alle tentenkampen te ontruimen", aldus onze correspondent. Maar de jongeren achter de protesten, Democracia Real Ya, hebben al aangekondigd dat ze zaterdag gewoon de straat op te gaan, ondanks een verbod.
Den Haag Maar ook in Nederland protesteren Spanjaarden. Ze willen hun steun betuigen aan de mensen thuis en ook hier hun stem laten horen. Het aantal Spanjaarden in Nederland is sinds de economische crisis verdubbeld, vooral jonge hogeropgeleiden vertrekken naar Nederland. Woensdag gingen ze in Amsterdam de straat op. Ze liepen in een vreedzame mars van het Spaanse Consulaat naar de Dam.
Alfonso Garvaz, een Spaanse uitwisselingsstudent, is een van de organisatoren van een demonstratie in Den Haag vandaag. Volgens hem is de situatie in Spanje voor jongeren dramatisch. Het is niet alleen de hoge werkloosheid waar mensen boos om zijn, maar vooral het feit dat er helemaal niets verandert. Voor veel jonge Spanjaarden is het een uitzichtloze situatie. Ook de corruptie binnen de regering speelt een grote rol in de protesten. Alfonso moet na zijn uitwisselingssemester weer terug naar Spanje om zijn studie af te maken. Maar volgens hem willen veel Spanjaarden na het afronden van hun studie weer terugkeren.
Economische crisis Spanje heeft met 21,3 procent heeft het hoogste werkloosheidscijfer van de Europese Unie. Vooral onder immigranten en jongeren is de werkloosheid hoog. Van de immigranten zit ongeveer eenderde zonder werk en onder jongeren kan bijna de helft niet aan een baan komen. Ze demonstreren nu tegen het beleid van de socialistische regering omdat die volgens hen de economische crisis niet goed aanpakt.