NOS NieuwsAangepast

Het vergeten succesverhaal van Afrika

De straten worden er niet onveilig gemaakt door gewapende bendes, piraten hebben er de zee niet overgenomen en extreme bewegingen als Al Shabaab zijn er niet actief. Zonder internationale hulp heeft Somaliland zich, met zijn 3,5 miljoen inwoners, ontwikkeld tot democratisch land. Het wordt alleen nog steeds niet erkend.

In 1960 werd het noorden van Somalië, een Britse kolonie, samengevoegd met het zuiden, een Italiaanse kolonie. Een aantal jaren later werden de grenzen vastgelegd van wat nu het huidige Somalië is. In 1991 verklaarde Somaliland, de voormalige Britse kolonie, zich onafhankelijk.

In Somalië bevinden zich verschillende clans. In het noorden, Somaliland, en zuiden verschillen deze clans echter sterk. In Somaliland heeft het samengaan van clans geleid tot een democratische structuur. De brutale, systematische repressie waardoor het bestuur van Ethiopië en Eritrea kenmerkt, bestaat niet. "Hierdoor heerst er rust en regelmaat in het systeem", aldus Jan Ebbink, Afrika-deskundige van het African Studies Center in Leiden. "Het systeem is redelijk stabiel en het is een werkzame formule, waardoor er sprak is van een lokale democratie."

Ook de veiligheid is stukken beter in Somaliland dan in het zuiden van Somalië. De staat heeft er meer gezag en er is een goed georganiseerde politiemacht en lokaal leger. De staatsveiligheid is beter, de rechtspraak is stabieler en functioneert beter. Het bijzondere is dat Somaliland alles zelf heeft gedaan. Ze worden niet erkend, dus krijgen geen internationale hulp. "Hierdoor zijn ze op zichzelf aangewezen en zijn daardoor heel inventief geworden", aldus Ebbink.

Erkenning

De grote vraag blijft waarom Somaliland tot op de dag van vandaag nog niet wordt erkend. Ebbink geeft hiervoor verschillende redenen. Allereerst zijn er de afspraken die werden gemaakt in 1963 om de grenzen nooit meer te veranderen. Ten tweede is er de angst van internationale organisaties dat meer Afrikaanse landen uit elkaar zullen vallen, wanneer ze Somaliland erkennen. Als laatste heerst het idee dat Somalië één land moet zijn, terwijl Somalilanders, volgens Ebbink, weinig behoefte hebben om zich bij Somalië aan te sluiten.

Volgens Jaïr van der Lijn van Instituut Clingendael, dat de internationale betrekkingen bestudeert, is het vooral nodig dat Somaliland door Somalië wordt erkend. "De grenzen zijn heilig", aldus Van Der Lijn. "Er wordt alleen vanaf geweken als beide landen het er mee eens zijn." Volgens een Human Rights Watch rapport uit 2009 is het resultaat dat Somaliland heeft geboekt erg indrukwekkend. Terwijl het in Somalië een totale chaos is en er geregeld bloedvergieten plaatsvinden is er in Somaliland al meer dan tien jaar vrede. Maar dat het goed gaat, betekent volgens Van Der Lijn niet dat een staat erkend moet worden.

NOMAD

Ook in Europa wordt stilgestaan bij het 20-jarig bestaan van Somaliland. Zo organiseert stichting NOMAD zaterdag 21 mei een feest in Utrecht met onder andere sportactiviteiten. Ook worden er discussies gehouden en zijn er filmpjes te zien. Er wordt een paar honderd man verwacht. Met het entreegeld zullen gezinnen in Somaliland worden gesteund.

Door: Kim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl