NOS NieuwsAangepast

Leuke weetjes uit de Oranje keuken

De Koningin verdient een ruime achthonderdduizend euro per jaar. En Willem Alexander en Maxima hebben gewoon een mobieltje. Dankzij het eerste jaaroverzicht van het Koninklijk Huis krijgen we een aardig kijkje in de keuken van de Oranjes.

Wat doen de Koningin, Willem Alexander en Maxima eigenlijk? Wat krijgen ze ervoor en wat kost het allemaal? De Tweede Kamer wilde graag wat meer inzicht in het reilen en zeilen van het Koninklijk Huis. Daarom is er nu voor het eerst een jaaroverzicht, waarin de Oranjes verantwoording afleggen over vorig jaar.

Kinderboerderij

Hele opzienbarende dingen staan er niet in het jaaroverzicht van het Koninlijk Huis. Wel leuke feitjes. Bijvoorbeeld dat Beatrix, Willem Alexander en Maxima samen zo'n 250 publieke optredens hadden in 2010, variërend van de opening van een kinderboerderij in Staphorst tot officiële staatsbezoeken.

Verder staat in het jaaroverzicht van het Koninklijk Huis dat premier Rutte vlak na zijn aantreden bij Willem Alexander en Maxima thuis is geweest om kennis te maken. En dat ze daar mobiele nummers hebben uitgewisseld. Ook in het overzicht: 'het volk' stuurt vooral brieven naar de Koningin als ze problemen hebben met huisvesting, in geldnood zitten of vinden dat iemand een verblijfsvergunning verdient. Die brieven worden ook allemaal behandeld. Ze worden doorgestuurd naar de verantwoordelijke minister of staatssecretaris. En die moet daarna ook aan de Koningin laten weten wat met de brief gedaan is.

39 miljoen

Over wat het Koninklijk Huis zoal kost staat er niet heel veel in het eerste jaaroverzicht. Daarvoor is het al bestaande officiële 'Huis der Koningin Jaarverslag'. Maar een samenvatting van de kosten geeft het nu verschenen jaaroverzicht wel: de Koningin verdient 828-duizend euro per jaar, de prins en prinses allebei 245-duizend. Samen met alle andere kosten voor personeel en materiaal komen de totale kosten van het Koninklijk Huis in 2010 uit op bijna 39 miljoen euro.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl