NOS NieuwsAangepast

Examenstress: vraag naar bètablokkers stijgt

In deze tijd van het jaar is er ineens een stijgende vraag naar bètablokkers onder jongeren. Dat meldt Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), die gegevens verzamelt van apotheken. Dat zou kunnen betekenen dat veel jongeren last hebben van examenstress en daarom naar extra middelen grijpen.

Die pillen worden normaal gebruikt bij hoge bloeddruk, maar kunnen ook versnelde hartslag en het trillen van handen bij stress tegengaan. Volgens het SFK wordt er normaal in een maand aan 1500 jongeren tussen de 16 en de 20 jaar bètablokkers gegeven, in de maand mei is dat 2200 keer.

De meest voorgeschreven bètablokker is propranolol. Dat is een medicijn dat verwaarloosbaar laag gedoseerd is en dus geen kwaad kan. Daar heb je ook geen bijwerkingen bij. 71 procent van de voorgeschreven propranolol is voor meisjes tussen de 15 en 20. In de maand mei loopt dat percentage op tot 83 procent.

Het meeste extra gebruik tijdens de examenperiode concentreert zich rond 17-, 18- en 19-jarige meisjes. Over het hele jaar bekeken zijn het de 19-jarigen die verreweg het meest propranolol gebruiken. Dat zou weer te maken kunnen hebben met stress voor rijexamens, maar harde cijfers zijn er niet.

Ritalin Over Ritalin, een geneesmidel dat gebruikt wordt bij ADHD, wordt ook wel eens gezegd dat het kan helpen tijdens het leren. Je blijft langer wakker en je kunt je beter concentreren. Volgens het Instituut voor Verslavingsonderzoek hebben zo'n 20.000 jongeren tussen de 12 en 17 jaar het wel eens gebruikt terwijl ze geen ADHD hebben. Maar er is niet aangetoond dat ze het doen voor hun examens . Ze zien het eerder als experiment. Ook SFK merkt geen toename in de vraag in de examenperiode.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl