NOS NieuwsAangepast

'Slettenmarsen' tegen seksueel geweld

Een politieagent uit Canada heeft met zijn uitspraak over te bloot geklede dames een nieuw fenomeen ontketend: de zogeheten SlutWalks.

De Canadese Michael Sanguinetti gaf in januari een toespraak over gezondheid en veiligheid aan een groep studenten op een school in Toronto. Daar maakte hij een opmerking die hem nu nog steeds achtervolgt. "Er is mij verteld dat ik dit niet moet zeggen", zei de agent. "Maar ik vind dat vrouwen niet als sletten gekleed moeten gaan om te voorkomen dat ze slachtoffer worden."

Sanguinetti heeft z'n excuses aangeboden voor zijn opmerkingen, maar vrouwen in Canada en de Verenigde Staten zijn woedend en gaan daarom de straat op.

Wereldwijd

Duizenden mensen nemen sinds de beruchte uitspraak deel aan de SlutWalks. Het doel van de organisatoren is om te protesteren tegen het idee en de stereotypering dat vrouwen dankzij 'blote kleding' een verkrachting of aanranding zelf uitlokken.

Gisteren deden in de Amerikaanse stad Boston 2000 mensen mee aan de betoging. De eerste SlutWalk werd op 3 april in Toronto georganiseerd. Na Canada en de VS lijken er steeds meer 'slettenmarsen' georganiseerd te worden in de rest van de wereld. Zo staat er een SlutWalk in Amsterdam gepland voor zaterdag 4 juni.

De marsen eindigen meestal met sprekers en workshops over het stoppen van seksueel geweld.

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl