NOS NieuwsAangepast

Online censuur in Tunesië?

In de hoofdstad van Tunesië mag iedereen weer de straat op. Gisteren werd een avondklok ingesteld nadat protesten in Tunis weer waren opgelaaid.

De nieuwe protesten in het Noord-Afrikaanse land zijn begonnen omdat de betogers bang zijn dat de tijdelijke regering zich niet zal houden aan de belofte om democratisch te zijn. De spanningen in Tunesië zijn toegenomen na uitspraken van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Farhat Rajhi. Hij had woensdag in een videoboodschap op Facebook gezegd dat sommige leden van de elite nog steeds aan de macht zijn in Tunesië. Rajhi suggereerde dat de aanhangers van de verbannen ex-president Ben Ali een coup zouden plegen als de Islamisten als winnaar uit de verkiezingen komen in juli. Naar aanleiding van die uitspraak trokken honderden mensen naar het centrum van de hoofdstad Tunis om het ontslag van de Tunesische interim-regering te eisen.

Online censuur

Volgens de betogers is er nauwelijks iets veranderd sinds de revolutie in het land. Er zou onder andere online weer gecensureerd worden. De Arabische nieuwszender Al Jazeera meldt dat er na Rajhi's uitspraken een facebookpagina werd gestart waarin werd opgeroepen om op de voormalige minister te stemmen bij de verkiezingen. De pagina had meer dan 10.000 'likes', maar kon de volgende dag al niet meer gevonden worden.

Zaterdag markeert ook de terugkeer van de Tunesische Internet Agency, een organisatie die tijdens Ben Ali's regeerperiode online censuur toepaste. Het agentschap heeft al een facebookpagina van een activist geblokkeerd door middel van een nieuwe censuurwet, die stilletjes door de interim-regering is aangenomen. Dat meldt de Tunesische website Webdo.

Tunesië was het eerste Arabische land waar een volksopstand uitbrak. De sociale netwerken Twitter, Facebook en YouTube speelden een belangrijke rol bij het verbannen van president Ben Ali in februari.

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl