NOS NieuwsAangepast

De Osama-commandohond

Hulp tijdens de aanval op de villa van Osama bin Laden in Abbottabad kwam niet alleen van de Navy Seals, ze hadden ook een hond bij zich. Het ras is niet bekend, maar er wordt gespeculeerd dat het óf een Duitse herder is óf een Belgische Malinois. De hond werd getraind op de Lackland Air Force Base en is waarschijnlijk tijdens de missie, net als de Navy Seals, uit een helikopter gekomen.

Welke hond werd gebruikt tijdens de aanval op de compound van Bin Laden is niet bekend. Gerry Practor, een officier bij de Lackland Air Force Base, beantwoorde vragen over de commandohond in The Washington Post. Hij verklaarde dat de hond verschillende taken kan hebben gehad, waaronder het opsporen van vluchtende mensen of het beschermen van zijn begeleiders en de mensen op die missie.

Training

De zogenaamde commandohonden krijgen normaliter eerst een basistraining, gevolgd door een geavanceerde training, waarin ze worden getraind op gecontroleerde aggressiviteit. Ze leren vijanden op te sporen en zonder opdracht aan te vallen wanneer iemand hun begeleider aanvalt. "Vergis je niet, deze dieren kunnen dodelijke wapens zijn: De gemiddelde beet van een Duitse Herder oefent tussen 400 en 700 kilo druk uit", aldus de US Air Force.

Er is ook een speciaal type hond, de zogenaamde 'vapor-wake' (letterlijk: damp-waak) hond. Wetenschappers aan de Auburn University's College of Veterinary Medicine hebben deze honden genetisch gefokt en speciaal getraind om bommen of bommateriaal op te kunnen sporen. Ook worden ze getraind op het ruiken van de bewegende geur van explosieven of materialen in de lucht. Zo zouden ze bijvoorbeeld een zelfmoordterrorist die aan de wandel is gegaan kunnen traceren.

Missie

De reden dat honden graag worden gebruikt op missies is hun reukzin. De hersenen van een hond worden gedomineerd door hun reukzin. Het deel dat zich met reuk bezig houdt is 40 keer groter dan bij de mens. Ze ruiken daardoor explosieven, die mensen met het blote oog niet kunnen zien. Tijdens de missie worden de honden volledig uitgerust. Er zijn doggles (oogbescherming), speciale gasmaskers, zwemvesten en kogelvrije jasjes voor de honden.

Al honderd jaar gebruikt de Verenigde Staten honden in oorlogssituaties, zoals in de eerste wereldoorlog. In 1942 werden ze echt deel van het Amerikaanse leger. Vandaag de dag worden ze standaard gebruikt in Irak en Afghanistan. In 2010 werden er 2800 honden actief ingezet.

Bomhonden

Honden in oorlogssituaties worden soms ook voor hele andere dingen gebruikt. Al-Qaida probeerde in 2008 nog een vliegtuig, dat vanaf Baghdad naar de Verenigde Staten zou vliegen, op te blazen met bomhonden. De explosieven waren operatief in de hondjes gestopt. Ze overleden nog voordat ze aan bord waren, omdat de wonden niet goed waren gehecht.

Niet alleen door Al-Qaida werden bomhonden gebruikt. In de tweede wereldoorlog werden honden ook als explosief gebruikt. Deze bomhondjes, van onder andere het Russiche leger, kregen een explosief op hun rug gebonden dat tot ontploffing werd gebracht op het moment dat de hond onder een tank rende. Het Amerikaanse leger trainde ook anti-tankhonden, maar gebruikte ze nooit. Iraakse opstandelingen gebruikten de honden in 2005, zonder succes.

Door: Kim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl