NOS NieuwsAangepast

2.982 slachtoffers 9/11 'leven' digitaal verder

"Wij wilden ervoor zorgen dat de mensen achter die vreselijke daad gestraft zouden worden." Dat zei de Amerikaanse president Obama eerder vandaag tegen het brandweerkorps van New York, dat bij de aanslagen van 11 september 2001 vijftien brandweerlieden verloor. Donderdagavond legde hij een krans neer op Ground Zero en sprak hij met nabestaanden.

Toevallig valt het bezoek van president Obama aan Ground Zero samen met de lancering van een speciale website van het National September 11 Memorial. Volgens Joseph C. Daniels, president van het memorial en het museum, was dat niet de bedoeling. Aan de site is namelijk meer dan zeven jaar gewerkt.

2.982 namen

Op het monument bij Ground Zero staan 2.982 namen. Namen van werknemers, brandweerlieden en hulpverleners die tijdens de aanslagen op The World Trace Center om het leven kwamen. Onder anderen Joanna Vidal, Franklyn Monahan en Betsy Martinez zijn terug te vinden op de bronzen panelen bij het National September 11 Memorial. Maar wie waren die mensen, met wie werkten ze samen en wie waren hun familieleden, die ook tijdens 9/11 omkwamen? Op de website Mermorial Guide zijn alle 2.982 namen gelinkt aan hun collega's, vrienden, familieleden en zelfs geliefden.

Om de lijst samen te stellen, is de hulp ingeschakeld van de nabestaanden van de slachtoffers. Door leeftijden, functies en bedrijven aan de personen toe te voegen, wordt volgens Michael Arad het memorial op Ground Zero, die door Arad en Peter Walker ontworpen is, verrijkt. "Het is nu geen lange lijst meer met alleen namen, maar het vertelt verhalen van vrienden en familieleden."

Door Michelle en Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl