NOS NieuwsAangepast

Klik niet op Osama bin Laden!

Wanneer krijgen we de foto's van Osama bin Laden te zien? Dat vraagt bijna iedereen zich nu af. Maar wees gewaarschuwd, want in je zoektocht naar de foto kun je wel eens een virus te pakken krijgen. De FBI waarschuwt internetters dan ook voor cybercriminelen die gebruik maken van de dood van Osama bin Laden.

Volgens online beveiligingsexperts heeft de dood van Bin Laden geleid tot een van de grootste en snelste pieken van computercriminaliteit. Bijna onmiddellijk na het nieuws gingen cybercriminelen aan het werk om surfers, die op zoek waren naar nieuws rond Bin Laden, op te lichten.

Zo zijn er mails in omloop met links die zouden leiden naar foto's van het lijk van Bin Laden. Eén van de nepberichten teast een filmpje waarin Bin Laden meldt dat hij helemaal niet dood is. Als je klikt op die links opent er een bestand dat malware op je computer installeert.

Osama EXECUTION video

En het gaat niet alleen om e-mails, ook Google en Facebook zijn ten prooi gevallen aan virussen en malware. Op Facebook gaat er een link rond met de titel "Osama EXECUTION video". Na het klikken op de link worden gebruikers gevraagd om een code in hun browser te kopiëren en te plakken. Als ze dit doen, spammen ze automatisch de pagina's van hun facebookvrienden.

Grote nieuwsgebeurtenissen gaan overigens vaak gepaard met een stijging in cybercrime. De computercriminelen proberen te profiteren van surfers die op zoek zijn naar foto's en filmpjes.

Ook Sohaib Athar, die wereldberoemd werd omdat hij de liquidatie van Bin Laden live twitterde, is slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. Volgens beveiligingswebsite Websense is de website van Athar gehackt. Dat betekent mensen die Athars blog, Reallyvirtual.com, maandag hebben bezocht waarschijnlijk malware op hun computers hebben zonder dat ze dat weten.

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl