NOS NieuwsAangepast

Steeds meer "gruwelijke" strafkampen Noord-Korea

Zo'n 200.000 mensen worden in Noord-Korea vastgehouden in politieke strafkampen. De gevangenen moeten gedwongen klusjes doen, worden gemarteld en krijgen amper wat voedsel toegestopt. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

De organisatie heeft satellietopnames vrijgegeven van de strafkampen en zegt dat die steeds groter worden. In een gekoppeld rapport staan ook nieuwe getuigenissen van ex-gevangenen die vertellen hoe de situatie daar is. Amnesty wil dat Noord-Korea toegeeft dat de strafkampen bestaan, maar de regering geeft geen commentaar.

Op de afbeeldingen is te zien dat vier van de zes kampen grote delen in de provincies Zuid-Pyongan, Zuid- en Noord-Hamkyung Hamkyung bezetten. Amnesty heeft de nieuwe satellietbeelden vergeleken met foto's uit 2001 en zegt dat er "een significante toename is in de omvang van de kampen".

Ratten en maïskorrels

"Het gaat om plaatsen buiten het zicht van de rest van de wereld", zegt de directeur van Amnesty International. "Alle mensenrechten die we het afgelopen zestig jaar hebben geprobeerd te beschermen worden daar genegeerd." Zarifi is bang dat, nu Noord-Korea Kim Jong-un als nieuwe leider krijgt, de strafkampen nog groter zullen worden .

Het rapport is volgens Amnesty gebaseerd op getuigenissen van 15 ex-gedetineerden en gevangenisbewakers. De voormalige gevangenen in een kamp op Yodok zeiden dat ze werden gedwongen te werken in omstandigheden die sterk doen denken aan slavernij. Een ex-gevangene schat dat 40 procent van de gedetineerden tussen 1999 en 2001 stierf aan ondervoeding. Volgens het rapport aten sommigen ratten of maïskorrels uit dierlijke uitwerpselen om te overleven.

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl