NOS NieuwsAangepast

De complottheorieën: wel, eerder of niet dood?!

Nadat het bericht naar buiten kwam dat Al Qaida-leider Osama bin Laden is doodgeschoten door het Amerikaanse leger, deden de geruchten over zijn dood al de ronde. Zou Bin Laden al eerder dood zijn gegaan of tóch nog leven? Hieronder vind je de top vijf van complottheorieën over de dood van Osama bin Laden.

1. 1 mei

'Toevallig' kwam op precies dezelfde dag, maar dan 66 jaar eerder (1 mei 1945), het bericht naar buiten dat Adolf Hitler niet meer leefde. Samen met zijn vrouw Eva Braun, met wie hij op 29 april 1945 trouwde, pleegde hij op 30 april 1945 zelfmoord.

Ook valt de berichtgeving van de dood van Osama bin Laden gelijk met de speech 'Mission Accomplished', die oud-president George W. Bush op 1 mei 2003 gaf. Hierin vertelde hij dat de oorlog in Irak tot een einde was gekomen. Velen zien deze overeenkomst als een publiciteitsstunt. (bekijk de video 'Speech Bush einde Irakoorlog')

2. Eerder dood

Het contact dat Bin Laden maakte met zijn handlangers ving de Amerikaanse inlichtingendienst CIA op. Totdat op 13 december 2001 het contact tussen de twee partijen stopte. Vanaf dat moment is er naar verluidt niets meer van Bin Laden vernomen.

Er gaan verschillende geruchten de ronde dat Bin Laden ziek zou zijn. Zo zou hij suikerziekte of een maagkwaal hebben of aan tyfus lijden. Ook zou Bin Laden iets aan zijn nieren hebben. De Al Qaida-leider zou in juli 2001 in een Amerikaans ziekenhuis in Dubai daarvoor behandeld zijn. In januari 2002 liet dokter Sanjay Gupta, die Bin Laden behandeld zou hebben, weten dat Bin Ladens nieren niet meer zouden werken. Volgens de geruchten zou hij in zijn laatste stadium zitten.

Ook zou in de verschillende video's die Bin Laden heeft gemaakt, te zien zijn dat een lookalike van de leider in beeld is. Na 9/11 zegt de lookalike in de bekende 'Bin Ladens bekentenis video' dat "het vuur het staal van de Twin Towers deed smelten". Volgens velen zou de 'echte' Bin Laden dat nooit gezegd hebben. Hij zou weten dat staal niet door vuur smelt. (bekijk de video 'Bin Laden bekent 9/11')

3. Niet dood

Vlak nadat het bericht van de dood van Bin Laden naar buiten kwam, werd de foto van de beschoten Bin Laden gepubliceerd. De foto werd door bijna alle media opgepikt. Later bleek dat de foto gephotoshopt was: een foto van de leider en van een onbekende beschoten man waren samengevoegd. Diezelfde foto staat al sinds 2009 op het internet.

Velen vinden het ook frappant dat het Amerikaanse leger het lichaam van Bin Laden in de Arabische zee heeft geloosd. Omdat er nog geen 'echt' bewijs is dat de Al Qaida-leider is doodgeschoten, twijfelen mensen aan zijn dood. Eerst zien, dan geloven.

4. Gepland

Op vrijdag 29 april vond het langverwachte huwelijk van prins William en Kate Middleton plaats. Het stel zou naar verluidt op huwelijksreis gaan naar Jordanië, maar dat werd op het laatste moment afgezegd. Volgens de geruchten zou het Britse koningshuis toen al van de dood van Bin Laden afweten.

De berichtgeving over de dood van Bin Laden zou ook goed uitkomen voor president Obama. Er was namelijk veel commotie over zijn afkomst. Hij zou niet in de Verenigde Staten, maar in Kenia geboren zijn. Om de aandacht van zijn herkomst af te leiden, zou de president juist op 1 mei het bericht dat Bin Laden is doodgeschoten naar buiten brengen.

5. Publiciteitsstunt

Bin Laden zou al jaren in de vriezer liggen. Het zou voor Obama erg gunstig zijn dat nu juist het bericht naar buiten komt dat Bin Laden is doodgeschoten. Volgend jaar, op 6 november 2012, worden namelijk de presidentsverkiezingen weer gehouden.

Ook zou het twitteraccount van de Pakistaanse Sohaib Athar, die zonder het wist live verslag deed van de liquidatie van Bin Laden, niet echt zijn. Het account zou door de CIA aangemaakt zijn. Die nepaccounts zouden al eerder door de CIA zijn ingezet.

Facebook

Op Facebook is de pagina 'Osama bin Laden NOT dead' geopend. Daarop kunnen mensen al hun complottheorieën over Osama bin Laden met andere Facebook-gebruikers delen.

Door: Michelle

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl