NOS NieuwsAangepast

Locatie lichaam Bin Laden: N 18 18.769, E 64 43.887

De Noord-Arabische Zee is de laatste rustplaats van terroristenleider Osama bin Laden, zoveel is inmiddels duidelijk. Maar waar is hij precies in zee gegooid, hoe ging dat en waarom was dat de beste oplossing?

Een antwoord op die vragen kan worden gegeven dankzij Amerikaanse media, die reconstructies maakten van de operatie. Het lichaam van Bin Laden is midden in de nacht vanaf de USS Carl Vinson in de Noord-Arabische Zee gegooid, zo meldt ABC News. De ceremonie duurde veertig minuten en werd gefotografeerd en mogelijk ook gefilmd . Beelden daarvan zouden, volgens Associated Press, worden vrijgegeven.

De regering benadrukte maandag dat het lichaam van Bin Laden volgens islamitische regels is behandeld. Het zou zijn gewassen en in witte lakens zijn gerold. Daarna is het lichaam in een zak gedaan en met een glijplank overboord gegooid. Officials van de Amerikaanse regering hebben tegen ABC gezegd dat ze wilden voorkomen dat er een begraafplaats zou zijn, die als bedevaartsoord zou kunnen worden gebruikt.

Gewicht aan de voeten

Maar de voorzitter van het Amerikaanse Islamitische Forum voor Democratie zegt tegen ABC dat het dumpen van een lijk in de oceaan niks met islamitische regels te maken heeft. "Dat is geen onderdeel van welk islamitisch ritueel dan ook." De nieuwssite citeert ook een islamitische website, die meldt dat áls een lichaam dan toch in zee moet worden begraven er wel regels zijn. "Het lichaam moet in het water worden gelaten in een vat van klei of met een gewicht aan de voeten." Dat alles moet gebeuren op een punt waar het niet kan worden opgegeten door roofdieren.

Dan blijft de grote vraag welke exacte locatie de laatste rustplaats van Bin Laden is. En het antwoord daarop, is voorlopig nog niet gegeven. 'Gelukkig' is Bin Laden niet de enige terreurleider die in een anoniem 'graf' ligt. Datzelfde gebeurde bij Abu Musab al-Zarqawi die in 2006 werd uitgeschakeld. De Al Qaida-leider in Irak verdween in een anoniem graf in dat land, ondanks de verzoeken van zijn familie om het lichaam terug te krijgen.

Door Machteld

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl