NOS NieuwsAangepast

Wie was Tristan?

Tristan van der Vlis veroorzaakte gistermiddag een bloedbad in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn toen hij met een automatisch vuurwapen om zich heen begon te schieten. Daarbij kwamen zes mensen om, vijftien mensen raakten gewond. Van der Vlis schoot zichzelf uiteindelijk door het hoofd in een Albert Heijn.

Veel is er nog niet bekend over de 24-jarige man. Wat we wel weten is dat hij een autochtone Alphenaar was die bij zijn vader woonde, vlakbij het winkelcentrum De Ridderhof. Hij is geen ex-militair. Zijn moeder, die een modezaak in het winkelcentrum had, vond bij hem thuis een brief waarin hij zijn zelfmoord aankondigde. Een reden voor de schietpartij gaf hij echter niet.

Zijn auto stond gisteren voor het winkelcentrum, daarin lag een briefje waarop stond dat er nog in drie winkelcentra in Alphen aan den Rijn explosieven lagen. Die winkelcentra werden uit voorzorg ontruimd, maar er bleek niets te liggen.

Schietvereniging

Van der Vlis was lid van een schietvereniging en had een vergunning voor vijf wapens. Hij had drie wapens in zijn bezit. De politie weet niet of het wapen dat hij gebruikte daaronder viel. Een lid van een schietvereniging mag maximaal vijf wapens hebben. Dat mogen alleen 'enkelschots-wapens' zijn. Automatische wapens zijn alleen voorbehouden aan het leger en het arrestatieteam de politie, en niet voor burgers. Hoe hij aan dat automatische wapen kwam, is nog niet bekend. Ieder lid van een schietvereniging heeft een Verklaring Omtrent Gedrag nodig.

Als lid van een schietvereniging krijg je niet zomaar een vergunning. Die moet je aanvragen bij de politie en die vraagt het weer na bij het bestuur van de vereniging. Het bestuur moet een groot vertrouwen in Van der Vlis hebben gehad, omdat hij een vergunning had voor vijf wapens. Het duurt een tijd voordat je zoveel wapens mag hebben.

Het feit waarvoor Van der Vlis in 2003 werd opgepakt ging om een luchtdrukpistool. Zo'n pistool is pas strafbaar op de openbare weg. Het lijkt erop dat Van der Vlis zichzelf er destijds mee verwond had en dat er daarom politie bij kwam. Hij was toen nog maar 17 jaar. De zaak werd geseponeerd. Volgens de burgemeester is dat toen netjes volgens de regels gebeurd. Hij had geen strafblad.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl