Aangepast

De prijs voor goedkoop vliegen: krimpende beenruimte

Proberen te slapen met je knieën tegen de stoel voor je, terwijl de knieën van de persoon achter je in je rug prikken. Te krappe beenruimte is voor veel vliegtuigpassagiers een grote ergernis.

In Amerika laait nu zelfs de discussie op of er wetgeving over moet komen. Een consumentenorganisatie vindt het gevaarlijk en ongezond en wil dat de overheid regels opstelt.

Waarom luchtvaartmaatschappijen de beenruimte van passagiers steeds krapper maken, leggen we in deze video uit:

Hoe vliegtuigmaatschappijen ons steeds beter in het vliegtuig proppen

Voor vliegtuigmaatschappijen gelden al strikte regels over het maximum aantal stoelen en de evacuatietijd, om de veiligheid van passagiers te garanderen. Maar ze bepalen zelf hoeveel beenruimte ze een passagier geven.

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen willen dat graag zo houden. En ook Nederlandse luchtvaartmaatschappijen vinden regelgeving voor beenruimte een brug te ver.

"Het gaat om het algehele comfort van de stoel", zegt Petra Kok woordvoerster van TUI Nederland. "Iedereen wil veel beenruimte en een lage prijs, maar dat gaat nu eenmaal niet altijd samen."

Volgens Peter Vink, hoogleraar Industrieel Ontwerp aan de TU Delft, klopt het wel dat beenruimte steeds verder inkrimpt. "De gemiddelde beenruimte ligt momenteel tussen de 74 en 79 centimeter in. Steeds meer vliegtuigmaatschappijen krimpen in naar 66 tot 69 centimeter.'' Tegen betaling is dan vaak extra beenruimte aan te schaffen.

Waarom de beenruimte zo inkrimpt? Een simpele reden: geld. Het doel van luchtvaartmaatschappijen is zo veel mogelijk mensen te vervoeren. "Dit doen ze door de beenruimte te verkleinen", vertelt Vink. "Vliegtuigen met een indeling van 2-4-2 stoelen worden omgetoverd naar een indeling met 3-3-3 stoelen."

Volgens Vink zijn er ook andere mogelijkheden om stoelen toe te voegen, waardoor je je benen nog wel redelijk kunt blijven strekken. "Je kunt de stoelleuning en het zitvlak ook dunner maken. Of je kunt als luchtvaartmaatschappij kiezen voor een vaste rugleuning die niet naar achteren kan."

En de claim van consumentenorganisaties dat te krappe beenruimte gevaarlijk voor de gezondheid zou zijn? Dat valt volgens Vink nog wel mee. "In het allerergste geval kun je trombose in je been krijgen. Maar de meeste mensen hebben alleen last van wat stijfheid."

Deel artikel: