Hop is een van de belangrijkste ingrediënten van bier: het geeft bier zijn bitterheid.
Aangepast

De hop droogt op, dus drink je nu bier met dennentoppen en cichoreiwortel

De hop is op. Althans, het gaat hard die kant op. Al meer dan een jaar is er een tekort aan hop, een van de belangrijkste bestanddelen voor bier.

Volgens landbouwexperts komt daar voorlopig nog geen einde aan. Door de toenemende vraag naar hop van kleinere brouwerijen en door mislukte oogsten moeten brouwers op zoek naar alternatieven. We spraken drie jonge brouwers wat zij (in hun bier) doen om het hoptekort te omzeilen.

Wilmer Woudwijk is brouwer bij brouwerij Koningshert in Drachten

Brouwerij Koningshert uit Drachten was al van plan om een biertje te maken met streekproduct cichoreiwortel, maar zette in 2016 extra vaart achter hun Cicho Amber Ale. "Eind 2015 kregen we berichten dat de hopoogst tegenviel. Toen dacht ik: 'Dit is het moment om met cichoreiwortel te brouwen.'"

"Van cichoreiwortel werd vroeger surrogaatkoffie gemaakt. Het is een streekproduct en je kan het ook wel langs de snelweg vinden: van die grote planten met hemelsblauwe bloemetjes. Het is familie van de witlof, een vergeten groente dus. Het kostte een jaar om er een lekker bier mee te brouwen, cichoreiwortel is heel bitter. Ik gebruik nog wel wat hop in het bier, maar de smaak komt van de wortel."

Aart van den Bergen is brouwer bij Walhalla Craft Beer in Amsterdam

Brouwer Aart van Bergen van Walhalla Craft Beer uit Amsterdam legt uit dat het hoptekort niet zo nijpend is dat er echt geen hop meer te krijgen is. Wel zijn bepaalde populaire hopsoorten, veelgebruikt in IPA's, niet meer te krijgen.

"Amarillohop, bijvoorbeeld. Dat kan ik echt niet meer krijgen, in 2014 voor het laatst. Het komt uit het noordwesten van de VS. Ik gok dat het nog wel verbouwd wordt, maar dat het niet meer bij ons terechtkomt."

"Er zijn veel andere mooie hopsoorten om IPA's van te maken, maar ik moet sinds een paar jaar wel echt reserveren voor de komende oogst. Dat moet ik al veertien maanden vooruit doen. Dat is best lastig als kleine brouwerij. Je weet niet hoeveel je precies gaat brouwen. En heel veel hopsoorten zijn ook niet geschikt om IPA's van te maken."

Sander Nederveen is brouwer bij Oedipus in Amsterdam

Sander Nederveen van de Amsterdamse brouwerij Oedipus vertelt dat de brouwerij door de schaarste hard aan de slag is gegaan om de hopmarkt beter te leren begrijpen. En de brouwer is meer gaan experimenteren met smaken. "We willen niet zonder hop komen te zitten voor onze bieren. Door kennis op te doen kunnen we beter inkopen. Dat betekent plannen, vooruitkijken, contracten afsluiten en keuzes maken."

"Er worden nog steeds een heleboel nieuwe hopsoorten ontwikkeld en daar experimenteren we mee. Dat heeft impact op de smaak van onze bieren. En we hebben een paar maanden geleden met een brouwerij uit Riga een bier gemaakt waarbij we dennentoppen in plaats van hop gebruiken. Die geven ook bitterheid en een harsige smaak. De bitterheid komt uit de dennentoppen."

Deel artikel: