Telefoon in wc laten vallen
Aangepast

De domste manieren om te 'verdienen' aan je verzekering

Op vakantie geweest? Je telefoon in de wc laten vallen? Zonnebril verloren? Sommige mensen proberen de schade terug te verdienen door deze spullen te claimen bij hun verzekeraar. Zo liepen tienduizenden fraudeurs vorig jaar tegen de lamp.

Hoe ga je dit als verzekeringsmaatschappijen te lijf? Aegon doet dit tegenwoordig met software die aan de hand van algoritmes afwijkende claims uit het systeem vist. Aan de hand van de schademeldingen uit het verleden, afgewezen claims en afwijkende adressen krijgt een melding een score van 0 tot 100.

De claims met de laagste scores worden vervolgens extra tegen het licht gehouden. Nu zijn er vanuit het verleden natuurlijk ook genoeg opvallende voorbeelden waarbij een extra check niet eens nodig was.

Dit soort schadeclaims komen verzekeraars tegen

Zoals de winterjas die in Zuid-Afrika (gemiddeld 25 graden) werd gestolen. Maar er zijn er meer, laat de Bond van Verzekeraars ons weten:

Hoor de wind waait

Een zomerstorm met hagel veroorzaakte in Brabant miljoenen aan schade. Iemand die dacht daarvan te kunnen profiteren, werd door zijn verzekeringsmaatschappij ontmaskerd. De foto van een boom op een verwoeste schutting die hij opstuurt blijkt van internet geplukt en bovendien al in 2015 gemaakt te zijn.

Gouden misser

Een verzekerde meldde z'n aansprakelijkheidsverzekeraar dat hij per ongeluk de gouden ketting van een vriend in een afvalcontainer had gegooid. En die container werd diezelfde zaterdag nog geleegd. Wat blijkt? In die gemeente worden op zaterdagen helemaal geen containers geleegd. Besparing: 1200 euro.

Kickbokser krabbelt op

Een kickbokser claimde letselschade omdat hij onder meer zijn nek niet meer kon draaien en z'n armen niet meer omhoog kon krijgen. Kickboksen ging dus niet meer. Maar een paar maanden later kreeg de verzekeraar een tip dat hij weer aan wedstrijden meedeed en zelfs een partij won. Z'n gezicht stond ook op affiches.

Niet dood
Een Nederlandse vrouw van Iraanse komaf zou bij een ongeval in Iran zijn overleden. Er werd daarom 70.000 euro uitgekeerd. Maar de vrouw bleek nog in leven: ze liet zich althans persoonlijk uitschrijven uit het GBA-register bij de gemeentebalie. En kort daarna bestelde ze ook nog nieuwe contactlenzen. Wat bleek: de vrouw wilde emigreren naar Iran en dacht op deze manier een leuk zakcentje mee te nemen.

"Ingebroken"
Een meneer zei dat hij het slachtoffer was van een inbraak, waarbij een televisie, camera en allerlei andere nieuwe apparatuur gestolen waren. Hij gaf een verkoopadres op, maar daar bleken die spullen helemaal niet te koop te zijn. En uit nader onderzoek bleek dat het ingeslagen glas vóór de deur lag en niet erachter. Dat is bizar als het raam van buitenaf wordt ingeslagen. Je voelt 'm al aankomen: de man had de inbraak in scène gezet.

Kachelpijp
Ook de man die beweerde dat zijn tapijt naar de Filistijnen was door een gevalletje stormschade, had even wat beter over zijn case moeten nadenken. Hij zei namelijk dat de harde wind een steekvlam had veroorzaakt in zijn gaskachel, waardoor het tapijt werd geruïneerd. Maar wat bleek: zijn flat had helemaal geen kachelpijp op het dak staan.

Tas gestolen
Een mevrouw die op vakantie was geweest naar Australië beweerde dat haar dure Gucci-tas 'down under' was gestolen. Ze diende een claim in van 7000 euro en stuurde een foto van de 'gestolen' tas. Maar wat bleek: die foto was gemaakt bij thuiskomst op Schiphol. De tas was dus in elk geval niet gestolen tijdens de vakantie.

Gaatjes boren
Ten slotte was er de malafide ruitenhersteller. Die boorde in parkeergarages gaatjes in autoruiten, wachtte vervolgens de eigenaar op en bood aan om de schade ter plekke te herstellen. Verzekeraars hebben inmiddels maatregelen getroffen, waardoor aan dit bedrijf niets meer wordt vergoed

Afgewezen verzekeringsclaim

Wat nu?

Als je fraude hebt gepleegd en de verzekeraar komt daarachter, betaal je een boete. Maar daar blijft het niet bij: ook je polis wordt beëindigd, en dan kan je dus op zoek naar een andere verzekeraar. Daar moet je verklaren waarom je weggestuurd bent bij je oude verzekeraar. Lieg je daar weer over, dan komt je naam op een zwarte lijst.

Deel artikel: