Vlag van Islamitische Staat
Aangepast

'Veel Syriërs vinden het maar raar dat we zo op IS gefocust zijn'

Taliban, al-Qaida, al-Nusra of een van de talloze kleine rebellengroepen: inmiddels zijn er al lang heel veel terroristische groeperingen actief in het Midden-Oosten. En nu is daar sinds 2014 ook IS. Verliezen Westerse missies groeperingen als de Taliban en al-Qaida niet uit het oog nu de focus op IS lijkt te liggen?

"Nee, we zijn de andere groepen niet vergeten", zegt Jaïr van der Lijn van Clingendael, "maar er is wel meer aandacht voor IS". Volgens hem wordt IS op dit moment als een directe bedreiging gezien, ook door aanslagen in Europa en de VS: "Aan IS willen we nú iets aan doen. Dat is deels met recht, er zijn heel veel slachtoffers in Syrië gevallen. Maar er is in andere landen ook nog steeds veel extremisme."

Zoals in Afghanistan. Daar zitten sinds 2001 al westerse troepen - tijdens de hoogtijdagen in 2010, 2011 zo'n 150.000 militairen. Veel Amerikanen, maar ook Nederlanders streden daar tegen de Taliban. Ook nu zitten er nog militairen, maar veel minder: ongeveer 15.000.

Aantal militairen per land in Afghanistan in mei 2017

Dat zijn er al niet genoeg om alleen de Taliban te bestrijden, zegt Afghanistan-onderzoeker Vanda Felbab-Brown. "Maar nu moeten ze ook nog hun aandacht verdelen tussen de Taliban en IS." Die laatste groep zit niet alleen in Syrië en Irak, maar dus ook in Afghanistan, waar ze onder andere zijn afgesplitst van de Taliban.

De Taliban zien weer kansen.

Vanda Felbab-Brown

Doordat er zo veel minder militairen in Afghanistan zijn, zien de Taliban weer kansen, legt Van der Lijn uit: "Met 15.000 man kan je niet zo veel doen. Dat staat niet in verhouding tot de 150.000 militairen die er eerst zaten. Toen waren militairen zichtbaar en hou je je als Taliban stil."

Vertrouwen in de regering

"Het is logisch dat je al je pijlen richt op die ene groep die je wil uitroeien. Wanneer IS verslagen is, zal die focus weer verschuiven", vertelt Midden-Oosten-correspondent Marcel van der Steen.

Volgens Van der Lijn moet je ook naar de reden kijken dat terroristische groepen zo aantrekkelijk zijn voor burgers. "Die groep is het symptoom van het slechte bestuur van president Bashar al-Assad en de onvrede daarover."

Veel Syriërs vinden het maar raar dat we zo gefocust zijn op IS.

Jaïr van der Lijn

"Alleen focussen op IS is dan ook symptoombestrijding", zegt Van der Lijn. Hij vertelt dat het vooral belangrijk is dat burgers weer vertrouwen krijgen in hun regering. "Veel Syriërs vinden het maar raar dat we zo gefocust zijn op IS. Zij zeggen dat IS het probleem helemaal niet is. "

Van der Steen: "Als je IS uitroeit en niet tegelijkertijd een goed alternatief biedt, met zicht op een betere toekomst met welvaart en werkgelegenheid, is de kans groot dat er een nieuwe vergelijkbare beweging groeit. Als een soort IS 2.0."

Nederlandse missies

Nederland heeft nog verschillende missies lopen in het Midden-Oosten. Op onderstaande kaart van het ministerie van Defensie kan je zien waar ze zitten. Op hun site vind je meer informatie over de missies.

Screenshot van Nederlandse missies

Deel artikel: