Philippe Gilbert heeft de Amstel Gold Race gewonnen
Aangepast

De rondemiss in Nederland blijft, 'het is toch een traditie'

  • Helen Verkaik

    redacteur NOS op 3

  • Helen Verkaik

    redacteur NOS op 3

De winnaar op het podium, twee modellen ernaast en twee zoenen, op iedere wang één. Dat gaan we niet meer zien bij de Ronde van Spanje, de Vuelta. Omdat er best veel discussie is over de seksistische rol van vrouwen bij wieler- en andere sportevenementen, stopt de Vuelta met rondemissen.

Althans, het zoenen door de rondemissen. Ze staan nog wel op het podium, maar er komen rondemisters bij, om de boel wat gelijk te trekken.

Hebben ze in Spanje gelijk? Zijn rondemissen nog wel van deze tijd? En hoe zit dat hier?

De Vuelta is niet de eerste wielerronde die de rol van de miss herziet. Een half jaar geleden besloot de Tour Down Under al geen rondemissen meer in te zetten. Volgens de Australische minister van Sport strookt het niet met het beleid voor jonge vrouwen en hun zelfbeeld. Nu zijn het junioren wielrensters die de felicitaties overbrengen. En ook op het WK in het Noorwegen: geen rondemissen meer.

Afgelopen april deed de Amstel Gold Race een duit in het zakje, met rondemisters. Maar alleen bij de ronde voor de vrouwen, de eerste vrouweneditie. "Ik zie het nut van de discussie niet", zegt organisator Leo van Vliet. "Voor ons is het allemaal gelijk."

Volgens Van Vliet is het ook nooit onderwerp van gesprek, dat rondemissen seksistisch zouden zijn. "Ik vind het een beetje een zwartepietenverhaal. Als je alles ter discussie stelt, vindt straks iedereen er wat van. Het hoort er gewoon bij. Ik zou niet weten waarom we dit zouden veranderen. Je gaat het ook niet ineens in een stal of weiland doen."

Als je verkiezingen houdt om de mooiste rondemiss te kiezen, dan schiet het zijn doel wel een beetje voorbij.

Leontien van Moorsel

Ook ex-wielrenner Leontien van Moorsel, de koersdirecteur bij de vrouwenrace tijdens de Amstel Gold Race, vindt de discussie niet nodig: "Kijk, het hoort er gewoon een beetje bij. Ik kan me niet anders heugen dan dat het altijd zo geweest is. Maar er zijn best vaak verkiezingen om de mooiste rondemiss te kiezen, dan schiet het zijn doel wel een beetje voorbij. Uiteindelijk gaat het om de sport, de topprestatie."

De Amstel Gold Race deed een oproep voor rondemisters. "Dat was hartstikke succesvol", zegt Van Vliet. "Het waren ook niet persé de knapste mannen, ze hadden wel een wielerachtergrond. We kregen best veel reacties en die van hen sprongen er gewoon echt uit."

Dat beaamt Van Moorsel. "Het waren de leukste jongens, niet de mooiste. En ze hadden echt een link met wielrennen."

Dat is volgens Van Moorsel wel belangrijk, die link. "De Eneco Tour doet dat ook heel leuk, die hebben al jaren een leuke rondemiss. Geen overdreven babe, maar wel een mooie vrouw die de taal spreekt van de renners."

Die ronde heet nu de BinckBankTour, die op 7 augustus van start gaat. Daar nemen ze voorlopig ook geen afscheid van de rondemiss. "Dat is al een jaar of vijf Felice Dekens", zegt Chris Vannoppen, woordvoerder van de Nederlands/Belgische wielerronde. "Ze is een presentatrice van Q Music, maar inmiddels ook bekend van de BinckBankTour".

Rondemiss Felice Dekens met Tom Boonen op het podium van de Eneco Tour

"Het is weleens onderwerp van gesprek ja, de rol van de rondemiss", geeft Vannoppen toe. En er stonden twee jaar geleden in België nog een vrouw én een man op het podium. "Om gelijkheid te creëren. We vonden het zelf soms ook een beetje raar, die twee zoenen die de missen tegelijkertijd geven."

Toch bleef het bij die ene keer. "Die twee kussen aan de winnaar, dat is toch een beetje traditie. En waarom niet? Je moet het ook niet groter maken dan het is." Maar het is niet ondenkbaar dat het ooit verandert. "Als er sterke geluiden zijn dat het seksistisch is kan dat best, maar die geluiden zijn er niet."

Het moet iemand zijn die weet wat het is om af te zien.

Leontien van Moorsel

Leontien van Moorsel heeft wel een voorstel waarbij het anders kan: "In de Tour de France gaan ze op het eind altijd naar de mensen die erbij betrokken zijn, die staan ook op het podium. Misschien moeten ze die wat meer naar de voorgrond halen."

Dat betekent volgens haar niet dat de rondemiss moet verdwijnen. "Maar het moet iemand zijn die weet wat het is om af te zien. En het moet niet afleiden, uiteindelijk gaat het om de sport. Als je allebei hebt, dan heb je een mooi compleet plaatje."

Deel artikel: