Aangepast

Politiecontrole voor een kaartje: kan een festival je gegevens weggeven?

Bij het Belgische festival Tomorrowland werden bezoekers preventief gescreend door de politie. Van bijna veertig festivalgangers is daarna het kaartje ingenomen: zij zijn niet meer welkom op het festivalterrein. Waarom precies kregen ze niet te horen.

Laurens Laeremans (25) is ook zijn ticket kwijt, en snapt er niks van. "De enige manier waarop ik ooit met de politie in aanraking ben gekomen, was toen ik een boete kreeg voor alcohol achter het stuur. Dat was drie jaar geleden; vorig jaar mocht ik ook gewoon naar Tomorrowland."

Volgens de Belgische politie zijn de namen van de bezoekers uit veiligheidsoverwegingen door hun database gehaald. Volgens Willem Westermann van de Nederlandse Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) heeft het alles te maken met de dreiging van terrorisme.

"Dit zijn behoorlijk zware maatregelen, maar omdat er af en toe zware dreigingen zijn moeten ze soms toegepast worden."

Toch zal het volgens hem in Nederland niet zo'n vaart lopen. "Een controle van zoveel mensen hebben we in Nederland nog niet gezien. Zo'n screening gebeurt alleen bij sommige gecontroleerde feesten of diners met het Koninklijk Huis."

De grote Nederlandse festivals zeggen ook dat ze nog nooit screenings hebben gedaan. Organisator Jan Smeets van Pinkpop zegt ook geen verzoek van de politie te hebben gekregen. "Dat is nog niet aan de orde geweest. Mocht een verzoek komen, dan wil ik daar wel aan voldoen. Maar dan wil ik wel van tevoren weten wat de precieze dreiging is: het mag geen grabbelton voor privégegevens worden."

Ook Mojo, organisator van concerten en festivals als Lowlands en Down the Rabbit Hole, zegt dat namen van bezoekers nog nooit zijn gescreend. Wél controleren zij bij grote shows of je naam overeenkomt met die op je ticket. Volgens een woordvoerder is het motief hiervoor meer economisch dan op veiligheid gericht: zo kun je je ticket moeilijker doorverkopen.

Directeur Jan Smeets op Pinkpop

Mag dat zomaar?

Maar mogen festivals zomaar je persoonsgegevens aan de politie geven? In België zijn ze hier nog niet over uit: de Privacycommissie wist niets over de screening, en doet onderzoek. Volgens de politie hadden zij alleen toestemming nodig van de burgemeester en de festivalorganisatie.

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens houdt deze zaak in de gaten. "Onze Belgische collega's onderzoeken nu op welke juridische grondslag dit gebeurt", zegt Lysette Rutgers. "Ik heb er nog nooit van gehoord dat iets dergelijks ook in Nederland gebeurt."

Volgens Westermann moeten festivals in ieder geval duidelijk aan bezoekers communiceren dat hun gegevens worden verzameld. "De bezoeker moet dit van tevoren weten, en het moet in de voorwaarden van de tickets staan."

En inderdaad, in de voorwaarden van Tomorrowland staat dit:

Artikel 12.1 > De festivalbezoeker geeft aan te zijn geinformeerd betreffende het feit dat de organisator gegevens verzamelt omwille van veiligheidsredenen

Algemene voorwaarden Tomorrowland

Ook staat er dat een bezoeker geweigerd kan worden als hij of zij eerder met autoriteiten in de clinch is geraakt. Hiervoor kan Tomorrowland de bezoeker vijf jaar lang verbannen van het festival. Dit soort voorwaarden zijn volgens Westermann in Nederland niet ongebruikelijk.

Lars laat het er in ieder geval niet bij zitten. "Dat mensen met een groot strafblad eruit worden gepikt snap ik. Maar als je iedereen die iets kleins heeft gedaan eruit haalt, is straks het halve festival leeg."

Deel artikel: