Anouk en oma Miep in zelfontworpen shirts
Aangepast

'Hamas, Hamas, je moeder doet zeker nog je was'

"Hamas, Hamas, alle joden aan het gas." Het kwetsende spreekkoor schalt geregeld door de Rotterdamse Kuip. Voor Feyenoordfan Miep (85) is het een pijnlijke herinnering aan de oorlog. "Ik snap wel dat die jongens niet weten wat ze zeggen, maar het wordt wel tijd dat ze het leren."

Dat vond kleindochter Anouk ook. Zo kwam ze op het idee voor haar afstudeerproject Loze Leuzen. Feyenoordfans mogen zelf positieve varianten verzinnen op de kwetsende leus. Die beginnen allemaal met 'Hamas, Hamas' en moeten er ook op rijmen.

Zo probeert Anouk de originele leus, loos te maken. Ze kreeg al meer dan zeshonderd nieuwe leuzen binnen, zoals:

Hamas, Hamas, jij hebt zeker vieze vlekken in je matras.

Een creatieve deelnemer

Miep is al haar hele leven fan van Feyenoord. Van kleins af aan ging ze al naar de Kuip. "Vroeger zongen we met z'n allen Hand in Hand. Toen waren er nog geen spreekkoren." Nu komt ze bijna niet meer in het stadion, maar hoort ze de spreekkoren nog vaak op tv. "Dan word ik er telkens aan herinnerd. Dat is echt pijnlijk."

In onderstaande video leggen oma en kleindochter uit waarom zij vinden dat de kwetsende spreekkoren moeten verdwijnen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Oma Miep is ontzettend trots op haar kleindochter. Zelf geeft ze al een aantal jaar voorlichting aan Feyenoordhooligans. Daarbij vertelt ze over hoe haar familie is vermoord in de oorlog. "Ik merk dat ze weinig weten van de oorlog. Het is voor hen natuurlijk heel lang geleden, maar voor mij is het gewoon als gisteren."

Hamas, ik denk dat ze niet eens weten wat het is.

Miep Smith

Miep is in de oorlog haar vader, opa en oma kwijtgeraakt. Haar vader is vergast in Auschwitz. "Het is voor mij als de dag van gisteren. Als je zoiets meemaakt als kind, raak je dat niet meer kwijt. Ik ben er mijn hele leven al mee bezig." Daarom vindt ze het zo vervelend dat juist bij haar cluppie kwetsende leuzen over joden te horen zijn.

  • Loze Leuzen
  • Loze Leuzen
  • Loze Leuzen
  • Loze Leuzen
  • Loze Leuzen

Het project van Anouk zorgde voor veel reacties en bereikte zelfs de hooligans. Daar was niet iedereen positief, maar het leverde wel discussie op. Volgens Anouk is het doel daarmee bereikt. "Ik hoop dat mensen hierdoor het gevoel hebben dat ze niet alleen staan en dat het oké is om het niet oké te vinden."

Anouk post nu iedere dag een paar nieuwe leuzen op haar Instagram. Wat ze verder gaat doen met het project weet ze nog niet, "maar een boekje zou leuk zijn."

Deel artikel: