Demonstranten gingen deze week al de straat op om te demonstreren tegen de G20
Aangepast

Stoere klimaatpraat, maar ondertussen geld pompen in olie, gas en kolen

De G20-top is vandaag begonnen, met als belangrijk punt op de agenda: het klimaat. De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat er meer aandacht voor komt en ook Frankrijk maakt zich hard om klimaatverandering aan te pakken.

Maar dat zijn vooral praatjes volgens het WNF en andere NGO's. Zij snappen niet hoe G20-landen klimaatverandering willen tegengaan terwijl ze geld blijven geven aan fossiele bedrijven (olie, gas en kolen) die het milieu volgens hen kapotmaken. Die bedrijven krijgen volgens de onderzoekers bijna vier keer meer subsidie dan de groene bedrijven (zoals wind en zon).

Volgens klimaatwetenschapper Jessica Jewell zijn er drie manieren waarop de overheid fossiele bedrijven en projecten kan ondersteunen. Subsidies geven voor onderzoek, geen of minder belasting heffen op bijvoorbeeld het oppompen van olie en het delen van kennis (zoals nieuwe boortechnieken). "De overheden van de G20-landen maken de fossiele industrie zeker goedkoper", zegt ze.

"Als je doel is om zo veel mogelijk te doen aan het klimaat, is het gek dat die landen subsidies blijven geven aan de fossiele industrie", zegt Detlef van Vuuren. Hij doet onderzoek naar hoeveel duurzame energie er nodig is om wereldwijd onder de twee graden temperatuurstijging te blijven, zoals afgesproken in het Parijs-akkoord.

"Dat we van die subsidies af moeten is zeker een goed argument, maar tegenstanders hebben ook een punt", zegt Jewell. "We hebben de fossiele industrie nu eenmaal nog lang nodig, dus we moeten zo efficiënt mogelijk fossiele brandstoffen gebruiken. Ook technieken om dat schoner te doen dragen daaraan bij."

Landen kunnen elkaar niet dwingen om zich aan milieu-afspraken te houden.

Klimaatwetenschapper Detlef van Vuuren

"En er verandert zeker wat", vertelt Jewell. Duitsland geeft vanaf eind 2018 geen geld meer aan de harde kolenbedrijven, maar blijft nog wel bruine kolen gebruiken. "Die laatste zijn helaas slechter voor het milieu."

Hoeveel het milieu beter af is zonder fossiele subsidies is overigens niet bekend, zegt Jewell. "Duitsland geeft dan bijvoorbeeld geen subsidies meer voor kolen, maar dat betekent niet dat ze het ook minder gebruiken."

'Véél meer geld nodig'

Van Vuuren benadrukt daarnaast dat zelfs als al het overheidsgeld voor de fossiele industrie wegvalt, er niet enorm veel minder milieuschade is. "En de bedragen die we nodig hebben om écht klimaatbeleid te gaan voeren zijn veel hoger. Denk aan 1000 miljard euro, in plaats van de 100 miljard die er nu in totaal aan subsidies (dus ook aan olie, gas en kolen) wordt uitgegeven."

"De G20-landen hebben eerder afspraken gemaakt over het milieu - zoals in Parijs - maar ze kunnen elkaar niet dwingen zich daaraan te houden", zegt Van Vuuren. "Het beste wat er deze twee dagen kan gebeuren is dat ze elkaar daar nog eens kritisch aan herinneren."

Deel artikel: