Aangepast

Trump heeft (Nederlands) idee voor de muur: zonnepanelen

Een van de veelbesproken plannen van president Trump, de muur aan de Mexicaanse grens, is er nog niet, maar hij heeft er wel ideeën over. Groene ideeën. Tijdens een bijeenkomst in Iowa gisteravond vertelde Trump dat hij een nieuw idee heeft voor de muur: een muur met zonnepanelen. "Best een goed idee, toch? Mijn idee", zei Trump.

Ingegeven door anderen, waarschijnlijk. Zo kwam de Nederlandse architect Jurgen van der Ploeg van architectenbureau Faro eerder al met precies dit idee. Zijn voorstel was om de muur multifunctioneel te maken. "Als die muur er dan toch komt, dan het liefst zo duurzaam mogelijk." Een Power Wall.

Jurgen stuurde de Amerikaanse president een tweet met zijn plan, maar daar heeft hij tot op de dag van vandaag geen reactie op gekregen.

Zijn plan was om de 1600 kilometer lange muur met zonnepanelen en poorten te bouwen. Door gebruik te maken van de Mexicaanse zon zouden de kosten binnen 10 tot 15 jaar terugverdiend kunnen worden:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Jurgen was ervan overtuigd dat de muur er toch nooit zou komen. "Hij mocht het plan alleen gebruiken als hij zich niet uit het klimaatakkoord van Parijs zou terugtrekken. Dat was wel de voorwaarde."

Overigens kon iedereen ideeën voor de muur naar het Witte Huis sturen; meer dan 200 bedrijven hebben dit gedaan. Het plan van de Nederlandse architect bereikte in ieder geval ook Mexico en hij sprak erover op de Mexicaanse radio. "Maar ze namen me dit idee niet in dank af", zegt Jurgen. "Terwijl ik ook helemaal niet wil dat die muur er komt."

Het maakt Jurgen ook helemaal niets uit of Trump het als z'n eigen idee presenteert. "Geef hem maar de eer als er iets goeds van terechtkomt. Ik heb er geen invloed op of die muur er komt of niet."

Deel artikel: