Aangepast

Voordat katten het internet veroverden, veroverden ze de wereld

Het internet zou zonder niet hetzelfde zijn: kattenfilmpjes. Maar wie of wat heeft ervoor gezorgd dat de kat überhaupt bij ons thuis te vinden is?

Na uitgebreid onderzoek heeft de wetenschap het antwoord. De onderzoekers van de Universiteit van Leuven bestudeerden het dna van 200 katten tot wel 9000 jaar oud.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het temmen van katten gebeurde in twee fases. De eerste zo'n 9000 jaar geleden, na de opkomst van de eerste boeren in Zuidwest-Azië. En met de boeren kwamen graanoverschotten waar ratten en muizen op afkwamen. Dat trok katten aan. Boeren blij natuurlijk, dus begonnen ze ze te temmen en namen ze mee op reis. Zo kwamen de katten Europa binnen.

Rattenvangers

De tweede fase zorgde voor de echte doorbraak van de kat in de rest van de wereld. Die begon zo'n 3000 jaar geleden in Egypte. De Egyptenaren zagen de katten niet alleen als ratten- en muizendoders, maar ook echt als huisdieren. Daarna ging het snel. Katten gingen mee op handelsreizen en verspreidden zich over de rest van de wereld. Zelfs de Vikingen hadden katten.

Beide soorten katten, zowel de rattenvangers als de huisdieren uit Egypte zijn nu dus overal ter wereld te vinden. En krabben onze banken kapot.

Deel artikel: