Aangepast

Wat 10.004 plastic dopjes over ons strandgedrag zeggen

  • Nick Felix

    Redacteur NOS op 3

  • Nick Felix

    Redacteur NOS op 3

Voorovergebogen turen meer dan tweeduizend vrijwilligers over het strand, op zoek naar (plastic) afval tussen de zandkorrels. Het kostte twee weken om het hele Noordzeestrand leeg te halen. Met als resultaat een berg plastic, waaronder 10.004 dopjes.

Die dopjes werden in opdracht van Stichting de Noordzee apart gehouden om grondig te onderzoeken, wat nog niet eerder was gedaan. Vrijdag presenteerden ze de resultaten in het zogenaamde doppenrapport.

In de video vertelt hoofdonderzoekster Marijke Boonstra wat de belangrijkste conclusies zijn uit het doppenonderzoek.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Van alle verzamelde dopjes komt 80 procent van consumentenflesjes. Het zijn vooral blauwe en witte dopjes, wat betekent dat ze hoogstwaarschijnlijk ooit op een waterflesje geschroefd zaten.

Marijke Boonstra gaf leiding aan het onderzoek en schrok van zoveel plastic doppen bij elkaar. "Het choqueerde mij hoeveel er lagen. En ik vroeg me ook af: waar zijn de flesjes?" Die dobberen waarschijnlijk nog rond of liggen op de zeebodem. "Als de flesjes zich vullen met water zinken ze en kunnen ze nog jaren in de oceanen zwerven."

De 10 meest gevonden merken.

Zeedieren zien de dopjes vaak aan voor voedsel. Dat kan zorgen voor dodelijke verstoppingen. Uit Australisch onderzoek blijkt dat bij 90 procent van de zeevogels plastic in de maag zit. De schatting is dat dit in 2050 zelfs bij 99 procent van de vogels het geval is.

Juist dopjes drijven goed en zijn gemaakt van hard plastic dat lastig afbreekt.

Marijke Boonstra

De doppen op het strand komen niet alleen maar uit Nederland en andersom zullen de Nederlandse doppen ook niet altijd voor onze kust blijven. Er zijn verschillende zeestromingen die het plastic meevoeren, het afval hoopt zich vaak op en vormt zo een plasticsoep.

"Juist dopjes drijven goed en zijn gemaakt van hard plastic dat lastig afbreekt", legt Marijke uit. Ze heeft een paar mogelijke oplossingen voor het doppenprobleem. "Voer statiegeld in op kleine flesjes, gebruik hervulbare waterflessen en gooi afval gewoon in de prullenbak."

Deel artikel: